Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poslední rozloučení s Amalií Schwarzenbergovou na zámku Orlík

Datum publikace2. 5. 2013, 18.32
TiskTisk

Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz bude v pátek 3. května od 14.00 hodin sloužit na zámku Orlík zádušní mši svatou a vést pohřební obřady zesnulé princezny Amalie Schwarzenbergové, roz. Lobkowiczové, která zemřela ve Vídni. Pohřeb princezny Schwarzenbergové bude v rodinné hrobce na Orlíku.

Amalie Schwarzenbergová se narodila v roce 1921 v Dolních Beřkovicích. Jejími rodiči byli Leopold Lobkowicz and Franceska Montenuovo. Měla tři sestry: Madsi Thurn u. Taxis, Leopoldine Dobrzensky, and Rosa Lobkowicz. V roce 1944 se provdala za Františka Schwarzenberga, syna Karla Schwarzenberga a Eleonory Clam-Gallas.

Se svým manželem odešla v roce 1948 do Spojených států, kde se jim narodily tři děti: Ludmila Hess, baronka Isabella Harnier a Jan Schwarzenberg. František a Amalie Schwarzenbergovi se v roce 1979 přestěhovali do Štýrska v Rakousku. Amalie ovdověla v roce 1992 a přestěhovala se do Vídně, kde žila v Paláci Schwarzenberg.

Manžel zemřelé Amalie Schwarzenbergové - František Schwarzenberg byl českým šlechticem z orlické větve Schwarzenbergů. Za první republiky na doporučení Edvarda Beneše působil na ministerstvu zahraničí, v roce 1939 působil více než rok v Kanceláři státního prezidenta Emila Háchy. Účastnil se květnového povstání v roce 1945 a byl členem České národní rady. Po válce pracoval na ministerstvu zahraničí a jako československý velvyslanec ve Vatikánu. Po únoru 1948 zůstal v zahraničí a odešel do USA, kde na Katolické univerzitě v Chicagu přednášel jako profesor politologii. (Zdroj: Wikipedia)

 

Dobový snímek ze svatby Amalie Lobkowiczové s Františkem Schwarzenbergem zde.  

Ilustrační foto: www.zamekorlik.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou