Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka se pomodlí za romské oběti nacismu

Datum publikace8. 5. 2013, 12.04
TiskTisk

V pondělí 13. května 2013 se koná pietní akt romským obětem nacismu. Událost začíná ve 12.00 hodin na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku. Duchovní slovo od 13.00 hodin pronese a modlitbu povede pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP.

Lety u Písku: Bývalí romští vězni nacistických koncentračních táborů a pozůstalí po obětech zvou na tradiční pietní akt romským obětem nacismu, který se koná s podporou Nadačního fondu obětem holocaustu na pietním místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku. Ve 12.00 hodin zazní česká hymna a hymna romských vězňů, následuje položení květin k pomníku obětem. Ve 13.00 hodin zazní duchovní slovo kardinála Dominika Duky OP. Po společné modlitbě následují oficiální projevy. Oficiální část pietního aktu bude zakončena setkáním s kardinálem Dukou a prohlídkou místa. Na farním hřbitově v Mirovicích proběhne položení květin k pomníku dětským obětem tábora.

Tábor v Letech stál dva kilometry východně od obce Lety. Od 8. srpna 1940 sloužil jako pracovní tábor, následně od 1. ledna 1942 byl sběrným táborem a od 2. srpna 1942 se stal cikánským táborem. Jeho oplocená část měla rozlohu 66 arů, ke které patřilo ještě 11,2 aru neoplocené zemědělské půdy. Součástí tábora byl dřevěný barák, který měl sloužit jako učebna, v případě nouze jako ošetřovna. Před vchodem do tábora stál jednopatrový barák, který náležel velitelství a vedle cesty, která vedla do obce Lety, čtyři menší obytné domky pro dozorčí a správní orgány. Po všech stavebních úpravách bylo pražské kriminální ústředně podáno 12. června 1942 hlášení, že kapacita tábora byla navýšena na 300 dospělých osob. Od samého počátku byl do funkce ředitele - velitele tábora jmenován bezcitný dvaapadesátiletý Josef Janovský - kapitán četnictva. Více na www.lety-memorial.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou