Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pouť na Hůrku u Štemplovce v historických kostýmech

Datum publikace10. 5. 2013, 16.12
TiskTisk

V neděli 12. května 2013 se ke kapli sv. Jana Nepomuckého na Hůrce u Štemplovce vydají stovky poutníků. Na místo opředené řadou pověstí byly v době komunistické totality poutě zakázány. Tradici se podařilo obnovit až v roce 2004 za působení P. Petra Knapka, který společně s desítkami dobrovolníků každoročně připravuje historické procesí v dobových kostýmech.

Štemplovec: „Sraz účastníků je v 8.30 hodin na návsi ve Štemplovci. Okolo 9.00 hodiny se procesí vydává směrem na Hůrku, kde je sloužena mše svatá,“ pozval P. Petr Knapek na událost, která letos oslaví 10. výročí. Procesí se na Hůrku vydává vždy v dobových kostýmech. „Celá slavnost je tradičně obohacena o účast desítek osob v historických kostýmech a lidových krojích, jdoucích pěšky nebo jedoucích v kočárech, bryčkách či v sedle koní,“ popsal událost otec Petr Knapek a dodal, že každý rok má akce jiný historický akcent. „Loni jsme měli pouť laděnou do doby Emy Destinové, letos bude během poutě ztvárněn tzv. Opavský kongres, který se konal v roce 1820 a byl na něm mimo jiné přítomen ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I.,“ doplnil kněz, který na sebe vždy bere roli patrona kaple sv. Jana Nepomuckého.

Pořadatelé pouti počítají také s mokrou variantou. Kdyby počasí v neděli putování nepřálo, mše svatá bude sloužena v kostele sv. Jana Křtitele v Neplachovicích. „Když bude v neděli ráno pršet, sejdeme se v 8.30 přímo v kostele v Neplachovicích. Pokud ale pršet nebude, bude sraz jako obvykle na návsi ve Štemplovci,“ uvedl kněz a dodal: „Po mši svaté bude čas na krátké občerstvení a pak zahrajeme divadelní představení o Opavském kongresu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou