Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vychází mapa církevních památek ČR

Datum publikace10. 5. 2013, 14.12
TiskTisk

Společnost Kartografie PRAHA a.s. vydává ke 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu mapu Církevní památky České republiky. Ta bude 17. května 2013 ve 14.30 hodin představena na veletrhu Svět knihy na pražském výstavišti v Holešovicích. Prezentace se zúčastní kardinál Duka.

Mapa je určena nejširší veřejnosti jako populárně naučné dílo a zobrazuje nejzajímavější sakrální stavby (křesťanské) od katedrál, bazilik, kostelů, klášterů, kaplí až po rotundy a nejnavštěvovanější poutní místa. Vybrané památky jsou doplněny ilustracemi a krátkým textem. Kardinál Dominik Duka pronese krátký projev připomínající 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu a obecný význam sakrálních památek na vzdělanost a kulturu národa.

Kardinál Duka v nadsázce říká, že církev je nejstarší cestovní kanceláří světa. Ke křesťanství patří neodmyslitelně poutě a s nimi spojené cestování. „Naším bohatstvím není jen průmysl či přírodní krásy, ale také církevní památky, které jsou neodmyslitelnou součástí naší kultury a dějin. Církevní architektura a umění po 1000 let formovaly život v naší zemi, naši krajinu a duši,“ říká kardinál Dominik Duka OP. Turistika spojená se sakrálními památkami, při které nejde primárně o návštěvu poutních míst z duchovních důvodů, je u nás v plenkách. Vyšší zájem veřejnosti může vyvolat větší zpřístupnění památek. Pracuje se na vytvoření systému nabídky jak pro cestovní kanceláře, tak pro jednotlivce, je potřeba rozvinout dobrý informační a propagační systém, zapojení nabídky do jiných produktů poznávací a rodinné turistiky (např. propojení s hrady a zámky). Kromě toho je nezbytný vznik a rozvoj doplňkových služeb včetně potřebné infrastruktury a v neposlední řadě i investice do obnovy samotných památek. Leccos se podařilo např. na Zlínsku, kde existují tři poutní stezky, které se sbíhají na Velehradě. Buduje se zde Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje, která kopíruje historickou trasu.

Více o mapě na www.kartografie.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou