Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatého otce na Velehradě zastoupí chorvatský kardinál Bozanić

Datum publikace13. 5. 2013, 13.58
TiskTisk

Papež František jmenoval 10. května 2013 svého legáta pro letošní cyrilometodějskou pouť na Velehradě, která se uskuteční 5. července. Svatého otce zde bude zastupovat kardinál Josip Bozanić, arcibiskup z chorvatského Záhřebu. 

Vatikán: „Úloha papežského legáta je velmi významná. Navíc se jedná o kardinála ze slovanské země, který Velehrad zná. Budeme se proto těšit, že na letošních oslavách cyrilometodějského jubilea zastoupí Svatého otce,“ reagoval na jmenování papežského vyslance olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Kardinál Bozanić se narodil roku 1949 v Rijece a kněžské svěcení přijal roku 1975. Biskupské svěcení přijal v roce 1989 jako biskup-koadjutor diecéze Krk a záhy se zde stal sídelním biskupem. Roku 1996 byl jmenován apoštolským administrátorem arcidiecéze Rijeka a o rok později arcibiskupem v Záhřebu. Kardinálem byl jmenován roku 2003. V letech 1997–2007 byl zvolen předsedou chorvatské biskupské konference a v letech 2001–2006 působil též jako místopředseda Rady evropských biskupských konferencí (CCEE).

 

(Zdroj: Tiskové středisko Svatého stolceArcibiskupství záhřebské)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou