Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vychází nové číslo Mezinárodní katolické revue Communio

Datum publikace14. 5. 2013, 15.07
TiskTisk

Právě vyšlo nové české vydání mezinárodní katolické revue Communio (1–2/2013). Toto dvojčíslo se věnuje biblickým blahoslavenstvím a je koncipováno jako tematická sbírka původních teologických studií i překladových článků, jež přinášejí různé pohledy na blahoslavenství u Matouše, ovšem nejen u něj.

Praha: Autorem úvodní studie, nazvané „Ježíš a blahoslavenství“, je Vojtěch Brož. Tomáš Machula podává obsáhlý a přehledný výklad blahoslavenství v díle sv. Tomáše Akvinského.

Pořadí dalších článků se přidržuje výčtu jednotlivých blahoslavenství v Matoušově evangeliu: Po slavném kázání Mistra Eckharta o blahoslavenství chudých v duchu následuje zamyšlení Michaela Figury nad blahoslavenstvím plačících a nad svatým Duchem – Utěšitelem. Vojtěch Novotný se zabývá blahoslavenstvím tichých, zatímco David Vopřada přináší patristickou exegezi blahoslavenství těch, kdo lační a žízní po spravedlnosti. Blahoslavenství milosrdných tematizují ve svých příspěvcích Jan Ambaum a Stefaan Van Calster, jenž se na milosrdenství dívá z pohledu pastorace. Vojtěch Janšta se zabývá blahoslavenstvím těch, kdo mají čisté srdce, v kontextu teologie a spirituality Huga Rahnera. K blahoslavenství tvůrců pokoje vztahují dva články. V prvním z nich zkoumá Joachim Gnilka význam slov mír a pokoj ve Starém i Novém zákoně a všímá si také historického kontextu. Joseph Ratzinger nepojednává ve svém příspěvku ani tak o biblickém verši, ale sleduje konkrétní možnosti a podoby šíření pokoje, míru a spravedlnosti v současném světě a popisuje úlohu církve v tomto poslání. Oběma posledním blahoslavenstvím (všech těch, kdo jsou pro Boží slovo pronásledováni a tupeni, srov. Mt 5,10–12) se věnují Hans Urs von Balthasar a Adrienne von Speyr.

Celé dvojčíslo uzavírá příspěvek Jana Hojdy obsahující teologickou interpretaci umírání v literárním díle Karla Čapka.

Zájemci se dozví více na www.mkrcommunio.cz.

Jana Maroszová

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou