Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kostel v Ostravě-Zábřehu má ostatky bl. Jana Pavla II.

Datum publikace17. 5. 2013, 17.46
TiskTisk

Kostel Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu, který byl vysvěcen v říjnu roku 2007, má od soboty 18. května 2013 ostatky blahoslaveného papeže Jana Pavla II. Relikviář s kapkou krve papeže byl uložen do obětního stolu při mši svaté. Hlavním celebrantem této slavnostní bohoslužby byl biskup František Václav Lobkowicz.

Ostrava: Součásti slavnostního dne ve farnosti Ostrava-Zábřehu byl i večerní koncert k poctě blahoslaveného papeže Jana Pavla II., který se narodil právě 18. 5. 1920 ve Wadowicích. V kostele Svatého Ducha vystoupia operní zpěvačka Eva Dřízgová-Jirušová za hudebního doprovodu varhaníka Petra Čecha a houslistky Aleny Čechové.

Autorem relikviáře je akademický sochař Otmar Oliva z Velehradu, který se osobně s papežem Janem Pavlem II. znal a některá díla tvořil přímo pro Vatikán. Do evropského povědomí vstoupila zejména jeho sochařská řešení výzdoby kaple Redemptoris Mater papeže Jana Pavla II. Otmar Oliva pro papeže Jana Pavla II. zhotovil také návrhy výroční pontifikační medaile, která byla v roce 1998 v šestitisícových sériích ražena v bronzu, stříbře a zlatě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou