Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Generální schromáždění PMD v Římě

Datum publikace20. 5. 2013, 17.22
TiskTisk

Ve dnech 13. – 17. května 2013 proběhlo v Římě každoroční Generální shromáždění Papežských misijních děl (PMD). Zúčastnili se ho národní ředitelé PMD, přibližně ze 150 zemí všech kontinentů.

Řím: Prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, kardinál Fernando Filoni, ve své úvodní řeči zmínil, že mnozí ředitelé pracují v dramatických situacích, které způsobuje pronásledování, chudoba, násilí, konflikty apod., což ovlivňuje účinnost působení PMD. Proto navrhl některé obecné zásady, které mají být realizovány a připomněl identitu a ducha PMD, jako servisní struktury misí v každé zemi.

Prezident PMD a pomocný sekretář Kongregace pro evangelizaci národů, Mons. Protase Rugambwa mimo jiné řekl: „Cítím, že je potřeba dát obnovit misijní animaci církví se starou tradicí. Papežská misijní díla jsou pověřena úkolem vložit misijní animaci jako klíčový prvek do běžné pastorace. Ve farnostech, sdruženích a společenstvích, zejména, co se týče práce s mládeží“, prezident trval na tom, že PMD mají opodstatnění pouze tehdy, pokud žárlivě střeží své specifičnosti: animaci, tvořivost, spolupráci s místními církvemi pro misie Ad gentes“ a poukázal na to, že 'nejsme jednou z mnoha charitativních agentur, které shromažďují finanční prostředky na podporu rozvíjejících se zemí. Co charakterizuje naše služby, je první evangelizace a univerzalita.“ Připomněl, že Svatý otec nám dává velmi důležitý úkol. Zmínil i slova papeže Františka, který řekl, že ani v době krize nesmíme myslet jen na sebe, ale otevřít se pro druhé. Z celkového hodnocení vyplývá veliká nutnost podpory misijních projektů, protože celosvětově finanční sbírky na misie klesají.

Českou republiku zde zastupoval P. Jiří Šlégr, národní ředitel Papežských misijních děl, který přítomným představil a nabídl nový dokumentární film Zambijský bambo, pojednávající o životě bohoslovců v Zambii. Pravidelnou součástí zasedání byla i audience u papeže Františka. Zdůraznil, že misijní poslání je paradigmatem života církve. „Papežská misijní díla hrají hlavní roli v celosvětové misijní činnosti. Světové misie jsou základem a nejen jakýmsi doplňkem v životě církve.“ Ve své řeči citoval slova Pavla VI. o tom, že misionáři nemají být smutní a skleslí, ale naopak, mají šířit radost a naději všude kolem sebe.

(P. Jiří Šlégr, PMD)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou