Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kirikute Öö – Noc kostelů 2013 v Estonsku

Datum publikace20. 5. 2013, 13.58
TiskTisk

Po úspěšném uvedení v loňském roce se i v pátek 24. května 2013 otevře nejširší veřejnosti 13 kostelů ve druhém největším estonském městě Tartu. Pro návštěvníky je připraveno více než 70 programů, které budou zahrnovat komentované prohlídky, výstavy, možnost vystoupit na věže kostelů nebo nahlédnout do běžně nepřístupných chrámových i klášterních prostor. Zapojené kostely a jejich programy najdou návštěvníci na webových stránkách www.kirikuteoo.ee.

Brno/Tartu: O Estoncích se říká, že si svobodu nevybojovali, ale vyzpívali. Několikatisícové pěvecké sbory jsou zde už více než sto let tradicí, kterou nepřerušily ani roky těžkých represí. Proto i v programu Noci kostelů nebudou chybět hudební vystoupení, kdy zazní skladby od starobylých estonských duchovních písní až po moderní improvizace.

Přípravy Noci kostelů v Estonsku probíhají v úzké spolupráci s koordinačním týmem z Brna, jehož členové v loňském roce hostili na programu Noci kostelů zástupce přípravného tamního týmu.

Uvedení myšlenky Noci kostelů do Estonska podpořil biskup Mons. Philippe-Jean Charles Jourdan (*1960), který je původem Bask a od 16. století je teprve druhým římskokatolickým biskupem působícím v Estonsku. Jeho předchůdce, biskup Eduard Profittlich, SJ zemřel v roce 1942 jako mučedník v sovětském vězení.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou