Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka požehná sochu patronky Kuby

Datum publikace21. 5. 2013, 15.33
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP požehná 21. května 2013 při májové pobožnosti v kostele sv. Tomáše na Malé Straně od 19.00 hodin kopii sochy Panny Marie Caridad del Cobre, patronky Kuby. Sošku do Prahy nedávno přivezli z Kuby pocházející farníci.

Praha: Ve farnosti sv. Tomáše na Malé Straně jsou kromě pravidelných bohoslužeb, které se v češtině slouží každý den, v sobotu či v neděli také mše v anglickém jazyce a v neděli i v jazyce španělském. Působí zde totiž kromě česky a anglicky mluvící komunity také komunita španělská. Tu tvoří asi 95 věřících. Členy této komunity je několik farníků pocházejících z Kuby. Právě oni opatřili pro malostranský kostel kopii sochy ze svatyně Santuario de la Virgen de la Caridad del Cobre.

Naši Paní Caridad del Cobre, nebo jednoduše Cachitu, černou Madonu Milosrdné Lásky, prohlásil za patronkou Kuby papež Benedikt XV. v roce 1916. Její socha je uctívána ve svatyni Santuario de la Virgen de la Caridad del Cobre, ležící v hornické osadě El Cobre, vzdálené 18 km od centra města Santiago de Cuba. V roce 2012 papež Benedikt XVI. jí při příležitosti 400. jubilea jejího nalezení, daroval zlatou růži křesťanství. Její svátek se slaví 8. září.

Pannu Marii přivezl na Kubu španělský kapitán dělostřelectva Francisco Sánchez de Moya, který byl v roce 1597 vyslán na Kubu králem Filipem II., aby chránil doly v pohoří Sierra del Cobre před útoky anglických pirátů. Král jej rovněž pověřil úkolem vybudovat kostelík, v němž by se mohli horníci a vojáci modlit a svěřovat se matce Dobročinnosti, Milosrdenství či Lásky, Virgen de la Caridad. Kopii sochy Panny Marie Caridad nechal kapitán vytesat v Toledu před svým odjezdem do Nového světa.

Asi o patnáct let později se historie mísí s legendou vyprávějící o tom, že sochu v zátoce Nipe, na severovýchodním okraji ostrova, spatřili tři otroci: desetiletý černý chlapec Juan Moreno a dva bratři indiánské krve, Juan a Rodrigo de Hoyos. Všichni tři pracovali v blízkých dolech a plavili se na člunu, aby získali sůl. Chlapci, kteří jsou na Kubě známí jako 'los tres Juanes', “tři Juanové“, zahlédli plující sochu Panny Marie s dítětem v náručí. Od té doby je národní svatyně Naší paní Caridad del Cobre pro kubánský lid jedním z nejuctívanějších duchovních míst.

První svatyně se zhroutila v roce 1906 v důsledku výbuchů a výkopů v dolech. Současný chrám byl slavnostně otevřen v roce 1927. Má oltář z masivního stříbra a jiné velmi cenné ozdoby. Pod schránkou Panny Marie se nachází tzv. Kaple zázraků, malý prostor, kde věřící nechávají nejrůznější obětní dary a děkovné předměty. Například Ernest Hemingway, který Kubu velice miloval a na ostrově našel inspiraci pro svou novelu “Stařec a moře”, zde zanechal medaili, kterou dostal jako laureát Nobelovy ceny za literaturu v roce 1954.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou