Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Vlk a biskup Cikrle se zúčastní oslav v Mikulčicích

Datum publikace21. 5. 2013, 17.12
TiskTisk

V sobotu 25. května 2013 proběhne v Mikulčicích slavnostní pravoslavná bohoslužba, vrchol části oslav 1150 let do příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu pořádaných Pravoslavnou církví v českých zemích a na Slovensku. Českou biskupskou konferenci zde zastoupí kardinál Miloslav Vlk a brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Mikulčice: Slavnostní bohoslužby, která začíná v návštěvnickém areálu zdejšího hradiště od 10.00 se zúčastní konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, hosté ze všech 14 autokefálních pravoslavných církví ve světě a mj. uvedení zásutpci katolické církve či členové církví sdružených v Ekumenické radě církví. Odhaduje se účast až patnácti tisícovek věřících.

Tato liturgie je součástí vícedenního programu Setkání kultur, který ve dnech 24. - 26. května 2013 nabízí rozmanitý program pro každého. Nebude chybět např. program pro děti, hudební či pěvěcká vystoupení, přednášky a rekonstrukce fragmentů zdejšího života v prvních stoletích našeho letopočtu. Podrobnosti naleznete na http://www.mikulcice.pravoslavi.cz.

Na základě dohody pravoslavné a katolické církve jsou celostátní oslavy u příležitosti 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 2013 jednotné a odehrávají se v duchu motta „Jednota v rozmanitosti“. Začínají v Mikulčicích dne 25. května a končují na Velehradě 5.července v rámci „Dnů lidí dobré vůle“. Vzájemná dohoda dvou církví je krokem, který má poukázat na jednotu všech křesťanů v České republice při připomenutí si jednoho z nejvýznamnějších milníků naší i evropské historie.

 

(zdroj: Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou