Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka uvádí na pravou míru vyjádření k otázce M. Putny

Datum publikace22. 5. 2013, 16.39
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka poskytl v sobotu 18. května 2013 při podpisu Memoranda o rozvoji venkova rozhovor redaktorce ČT, která se ho mimo jiné dotázala na jeho osobní názor ve věci toho, že prezident ČR odmítl jmenovat Martina C. Putnu profesorem. Uvádíme na pravou míru zjednodušené vyznění redakčně zkráceného vyjádření. 

Česká televize uveřejnila ve zpravodajství z celého rozhovoru jednu větu - ve které pan kardinál upozorňuje na nutnost vyřešení kompetenčního sporu mezi akademickou obcí a prezidentem o právo udělovat profesury. Díky neštěstnému zařazení příspěvku pana kardinála vznikl dojem - uvedený v několika českých médiích - že pan kardinál se s postupem pana prezidenta ztotožňuje.

Ve skutečnosti ale Dominik Duka vyzval k vyřešení kompetenčního sporu dvou institucí, případ akademika Putny ale komentovat odmítl:  „opravdu nemohu komentovat každou událost (…) můj názor je takový, že tady se musí kompetenčně dojít k nějakému závěru, protože si myslím, že není možné, aby ze statutárů, kteří podepisují určitá rozhodnutí, byli vlastně jenom, když to řeknu po polsky, 'dziadki podpisowymi', tady se musí najít nějaká cesta. Ale myslím, že ta kauza nebyla rozhodnuta, tak bych do ní ani nevstupoval'.

Stejně tak kardinál Duka nepodpořil opata strahovského kláštera P. Pojezdného v jeho postoji k nejmenování Martina C. Putny profesorem.

Nesestříhaná vyjádření v této věci si můžete poslechnout zde: http://www.dominikduka.cz/vyjadreni/nesetrihany-rozhovor-dominika-duky-k-otazce-martina-putna/.

 

(zdroj: www.dominikduka.cz)

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou