Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Konstantinopolský patriarcha navštívil pražské arcibiskupství

Datum publikace24. 5. 2013, 14.29
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP přivítal 23. května 2013 v Arcibiskupském paláci v Praze ekumenického patriarchu a arcibiskupa Konstantinopole Bartoloměje. Patriarcha přijel do České republiky, aby se zúčastnil pravoslavných oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

„Je to pro nás velmi významná událost, neboť konstantinopolský patriarcha přichází v jubilejním cyrilometodějském roce z města, odkud k nám sv. Cyril a Metoděj byli vysláni,“ přivítal kardinál Duka vzácnou návštěvu. „Konstantinopolský patriarcha je symbolem církve,“ pokračoval pražský arcibiskup, „která se zrodila na Východě, v oblasti řeckého jazyka a řecké kultury. Ta formovala a formulovala naši víru a naše dogmata a vyrostla z ní celá křesťanská civilizace.“ Podle kardinála Duky je to právě tato kultura, která navzdory předchozím misiím, ovlivnila u nás ve své době vlastní rozvoj náboženského života a naše zakotvení ve víře. „Za to děkujeme Cařihradu a sv. Cyrilovi a Metodějovi,“ zakončil svou řeč kardinál Duka.

Ekumenický patriarcha Bartoloměj poděkoval za uvítání a navázal na kardinála Duku tím, že veškeré bohatství, které Konstantinopol má, nikdy neměla pouze pro sebe, ale vždy ho nabízela pro dobro celého světa. Právě proto, podle konstantinopolského patriarchy, rozhodl jeho předchůdce sv. Fotios Veliký poslat na naše území dva vzdělané muže, kteří stáli na počátku křesťanské víry zdejších lidí. Patriarcha se ve své řeči vyslovil také ke vztahu pravoslaví a katolické církve: „Snažíme se rozvíjet bratrské vztahy s církví římskokatolickou a udržujeme dialog i s druhými křesťanskými vyznáními. Rád bych ovšem zdůraznil zvláště dobrý vztah mezi Římem starým a novým, tedy Konstantinopolí,“ potvrdil svá dřívější slova k této otázce patriarcha a připomněl, že poslední tři papežové navštívili Konstantinopol a že se očekává i návštěva nového papeže Františka, kterého patriarcha pozval osobně, když se v Římě účastnil jeho intronizace.

Konstantinopolský patriarcha poté na pražském arcibiskupství absolvoval se svou delegací slavnostní oběd, kterého se kromě jiných zúčastnil také apoštolský nuncius arcibiskup Giuseppe Leanza, metropolita Winnipegu Jurij, metropolita Myr Lukijských Chrysostom a za českou katolickou církev oba pražští světící biskupové Mons. Malý a Mons. Herbst, generální sekretář České biskupské konference Mons. Tomáš Holub a další zástupci katolické církve u nás.

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, považovaný za nejvyšší autoritu pravoslavné církve, se v sobotu 25. května v Mikulčicích zúčastní oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu pořádaných Pravoslavnou církví. Kromě České republiky navštíví také Slovensko, tedy další zemi, které se hlásí k cyrilometodějské misii jako dědic Velké Moravy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou