Lupa
Obsah Obsah
Portál

Výstava a kniha 20 let plzeňské diecéze

Datum publikace28. 5. 2013, 19.25
TiskTisk

Ve čtvrtek 30. května 2013 ve 20.00 hodin zahájí v Plzni biskup František Radkovský slavnostně výstavu zachycující 20 let života Diecéze plzeňské a představí knihu S důvěrou a nadějí, vydanou k výročí diecéze.

Plzeň: Výstava k 20. výročí vzniku Diecéze plzeňské bude instalována na prostranství před Studijní vědeckou knihovnou v Kopeckého sadech v Plzni do 30. června 2013. Vernisáže se zúčastní též primátor města Plzně Martin Baxa a zástupce primátora města Regensburg Norbert Hartl.

V rámci vernisáže biskup František Radkosvký veřejnosti představí knihu S důvěrou a nadějí - 20 let plzeňské diecéze, kterou Biskupství plzeňské při příležitosti výročí založení vydalo. Bude zde jedinečná příležitost nechat si knihu podepsat první a dosavadním plzeňským biskupem Františkem Radkovským.

Kniha zachycuje dvacetileté trvání plzeňské diecéze, zejména očima těch, kdo jsou s jejím životem nedílně spjati. Najdeme zde např. ohlédnutí biskupa Františka Radkovského a generálního vikáře Josefa Žáka, dozvíme se, jak diecéze před dvaceti lety vznikala a co všechno jejímu vzniku předcházelo. Seznámíme se s jednotlivými řády a řeholními komunitami v diecézi i jejich působením, stejně jako s pozoruhodnými poutními místy či osobnostmi diecéze.

Samostatná kapitola je věnována Diecézní charitě Plzeň. Dále kniha zprostředkuje čtenáři návštěvu Meditační zahrady a vzpomínku na jejího tvůrce Luboše Hrušku, stejně jako procházku Muzeem církevního umění, nahlédnutí do církevních škol v diecézi prostřednictvím učitelů i žáků, a mnoho dalšího.

Kapitolu Lidé, vzpomínky, události a svědectví – drobné střípky do mozaikového obrazu života diecéze vytvořili jednotliví přispěvatelé ze všech koutů diecéze.

Texty jsou doplněny množstvím fotografií, které vznikaly v průběhu uplynulých dvaceti let. Součástí knihy je také CD s varhanní hudbou z katedrály sv. Bartoloměje.

K dostání je kniha na Biskupství plzeňském, bude k dispozici též při oslavách 31. května 2013 na nám. Republiky, objednat ji lze i na dobírku na adrese biskupství. Cena je 100 Kč.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou