Lupa
Obsah Obsah
Portál

Charita ČR převezme cenu Gratias Agit

Datum publikace29. 5. 2013, 13.47
TiskTisk

Nezisková organizace Charita Česká republika byla nominována na cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí pro rok 2013. Zástupci organizace, ředitel Lukáš Curylo a prezident Pavel Posád převezmou toto ocenění během slavnostního ceremoniálu, který proběhne v pátek 7. června v Černínském paláci, sídle ministerstva zahraničí.

Praha: „Je pro nás velikou ctí i povzbuzením, že jsme byli nominováni na tuto cenu právě v letošním roce, kdy si připomínáme dvacáté výročí naší činnosti v oblasti mezinárodní humanitární pomoci,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Před dvaceti lety, v únoru 1993, česká Charita poprvé vypravila konvoj do Bosny a Hercegoviny. Od té doby pomohla ve 28 zemích zasažených ozbrojeným konfliktem či přírodní katastrofou.

Získala si, jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb u nás, respekt a uznání  také v zahraničí. Při této příležitosti bych velmi rád poděkoval zejména všem našim příznivcům, donátorům a partnerům, bez kterých bychom se neobešli a díky kterým jsme mohli pomoci mnoha lidem v jejich tíživých životních podmínkách. Děkujeme,“ dodává Lukáš Curylo.

Charita Česká republika se u nás zaměřuje na pomoc matkám s dětmi v tísni, lidem bez přístřeší, osobám se zdravotním a mentálním postižením, sociálně slabým rodinám, drogově závislým, opuštěným starým lidem a všem dalším, kdo se ocitají v nouzi či těžké životní situaci.

Důležitou součástí její práce je ale také právě humanitární pomoc do zahraničí. Aktuálně je v tomto směru Charita Česká republika aktivní zejména v Jordánsku, kde pomáhá syrským uprchlíkům, a také v oblasti Afrického rohu sužované hladomorem.

Vedle toho probíhá dlouhodobější rozvojová spolupráce, která často navazuje na pomoc humanitární, zejména formou podpory drobných zemědělců a dalších drobných podnikatelů. Jindy zase pomáhá přenést zkušenosti ze sociálních a zdravotních služeb v České republice do dalších zemí. Podporuje například sociální práci s mládeží, domácí péči či mobilní ošetřovny nebo začleňování dětí se zdravotním postižením do škol.

Charita Česká republika je církevní právnickou osobou a součástí římskokatolické církve.

Více na stránkách: www.charita.cz.

(Jan Oulík, Charita ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou