Lupa
Obsah Obsah
Portál

Výstava Diecézního muzea v Brně: Kotva a pramen

Datum publikace3. 6. 2013, 14.04
TiskTisk

Ve středu 5. června 2013 od 17.00 hodin zahájí biskup Vojtěch Cikrle v sále brněnského biskupství (Petrov 2) vernisáž výstavy Diecézního muzea v Brně nazvané Kotva a pramen - cyrilometodějská tradice a kostely sv. Klimenta na Moravě.

Brno: V roce 2013, který je věnován tisícímu stopadesátému výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, uskutečnilo Diecézní muzeum v Brně projekt, odlišující se svou koncepcí i náplní od výstav, shromažďujících historické exponáty z doby Velké Moravy.

Jak uvádí ředitel Diecézního muzea, PhDr. Karel Rechlíkˇ, 'výstava ,Kotva a pramen – cyrilometodějská tradice a kostely sv. Klimenta na Moravě“ připomíná lokality, odpradávna spojované s působením obou světců. Představuje moravské kostely a duchovně živá místa, zasvěcená sv. Klementovi – v českém prostředí známému častěji jako Kliment. Kotva a pramen, které daly výstavě název, jsou atributy sv. Klimenta, symbolizující jeho zázračné získání vody a jeho mučednickou smrt ve vyhnanství.

Klimentovy ostatky věrozvěstové nalezli ve městě Chersonu na Krymu. Odtud je pak slavnostně přenesli roku 868 do Říma k papeži Hadriánovi jako vzácný dar. Patřičná pozornost je proto věnována kostelu San Clemente v Římě, kde byl sv. Cyril pohřben. Z tohoto místa byly pro výstavu získány fotografie tamních slavných fresek, patrně nejstaršího zobrazení světců a scény předání ostatků.

Předpokládá se, že putování Cyrila a Metoděje s ostatky vedlo přes území dnešní Moravy. Svědectvím jsou starobylá zasvěcení kostelů sv. Klimentovi, která lze vysledovat na cestě přes Balkánský poloostrov a Panonii na Moravu, odkud se svatoklimentská úcta dále rozšiřovala.

Výstava přibližuje také osobnost sv. Klimenta, jeho život a působení a líčí také legendy, které se k němu vztahují. Dokumentovány jsou slavné, ale i téměř neznámé kostely sv. Klimenta na území Moravy: kostel na hradisku sv. Klimenta u Osvětiman, zaniklé kostelíky v Mikulčicích, Olomouci a Lipůvce, zachovaný kostel v Horním Břečkově, novodobá stavba ve Stupavě. Těžištěm expozice je kostel sv. Klimenta v Jasenici u Velké Bíteše. Jde o zcela mimořádnou stavbu, která slouží svému poslání nepřetržitě od raného středověku v téměř nezměněné podobě. Podle tradice vedly kroky Cyrila a Metoděje s ostatky sv. Klimenta právě přes tuto obec na Českomoravské vrchovině.

Všechny lokality jsou prezentovány nejen textovým popisem, ale  i bohatou obrazovou dokumentací, případně modely, které vytvořili studenti Fakulty architektury VUT v Brně.

Návštěvnicky atraktivní součástí výstavy je velmi kvalitní barokní malba Oslava sv. Klimenta od Josefa Winterhaldera mladšího, dosud nevystavené pozdně středověké plastiky Madony a sv. Kateřiny, gotická a nově restaurovaná dvířka svatostánku, nebo vzácný zlomek náhrobního kamene z Jasenice.

Pro věřící návštěvníky pak bude bezesporu velkým obohacením setkání s relikviářem, který obsahuje relikvii sv. Konstantina-Cyrila, objevitele ostatků sv. Klementa.

Výstava bude probíhat v době od 6. června do 25. srpna 2013 v unikátním historickém prostoru krypty katedrály sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově, denně mimo pondělí od 10.00 do 17.00 hodin, ve čtvrtek do 16.15 hodin.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou