Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita na jihu Čech již potřebuje konkrétní pomoc

Datum publikace3. 6. 2013, 15.30
TiskTisk

(AKTUALIZOVÁNO 3. 6. 2013, 15.45) Pokračujeme v aktuálním mapování činnosti Charit pomáhajících při ničivých povodních, které v těchto dnech ohrožují mnohé oblasti Čech. Konkrétní potřeby již vyhlásila Diecézní charita České Budějovice, nabídku pomoci zveřejnila např. Arcidiecézní charita Praha či Diecézní charita Litoměřice. Solidární jsou Charity na Moravě.

České Budějovice: Diecézní charita České Budějovice dnes vyhlásila materiální sbírku humanitární pomoci pro lidi zasažené povodněmi. Do centrály v Českých Budějovicích v ulici Kanovnická 16 již můžete přinášet tyto věci: savo, rukavice, holínky a další úklidové a ochranné prostředky. Z pracovního nářadí například lopaty, kbelíky, kartáče, košťata apod.

Dále deky, utěrky, ložní prádlo a dětské hračky. Pokud je to ve Vašich možnostech, budeme rádi za zapůjčení vysoušečů a elektrocentrál pro lidi postižené povodněmi.

Finanční pomoc můžete buď přinášet do sídla Diecézní charity České Budějovice v Kanovnické ulici 16 v ČB. „Diecézní charita ČB finance rozdělí přes charity v jižních Čechách konkrétním lidem zasaženým povodněmi,“ říká ředitelka Diecézní charity ČB Michaela Čermáková. Druhou možností finanční pomoci je zaslat peníze na účet zřízený centrální Charitou Česká republika – číslo účtu je 11998822/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 906. Třetí možností je zaslat dárcovskou DMS CHARITAPOMOC na číslo 87 777.

Pomoc dobrovolníků budou potřebovat místa zasažená povodněmi, jakmile opadne voda. Budeme potřebovat ženy a muže, kteří jsou fyzicky zdatní a schopní a zároveň psychicky vyzrálí, trpěliví, se schopností nadhledu a spolupráce. Lidé z celých jižních Čech se už teď mohou hlásit do Dobrovolnického centra Diecézní charity České Budějovice. Jakmile klesne voda, koordinátoři dobrovolníků je budou zpětně kontaktovat a domlouvat se s nimi na formě a konkrétním místu jejich pomoci. Kontakt do Dobrovolnického centra Diecézní charity České Budějovice je: dobrovolnici@charitacb.cz, telefony: 731 441 760, 731 604 163, 731 604 163, 731 619 845. Pevná linka 386 322 611. Více na www.bcb.cz.       

Pomocnou ruku potřebným mj. podává i Diecézní charita Litoměřice; prostřednictvím starostů postižených obcí nabízí ubytování až pro 120 lidí. Více na www.dchltm.cz

Arcidiecézní charita Praha zase v naší metropoli otevírá Humanitární sběrné místo a Krizové povodňové centrum; podrobnosti k této aktivitě zde: www.praha.charita.cz.

Poskytnutí humanitární pomoci při povodních připravuje také Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO), která – po zkušenostech se záplavami v roce 1997, 2002, 2006, 2009 a 2010 má k dispozici týmy profesionálních I dobrovolných pracovníků, schopných účinně a profesionálně zasáhnout. Rovněž již poskytla na účet Charity ČR 450 000 Kč.

Jsme připraveni vyslat do zasažených oblastí 30 týmů, které pomohou lidem nejen s úklidem, ale poskytnou psychologickou první pomoc a při sociálním šetření zjistí jejich konkrétní potřeby,“ informoval koordinátor humanitární pomoci Arcidiecézní charity Olomouc Martin Zamazal.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou