Prohlášení předsedy ČBK k rozhodnutí Ústavního soudu

Ústavní soud odmítl námitky k zákonu o majetkovém narovnání, a tím byla ukončena právní nejistota i financování církví ze strany státu dle zákona 218/1949 Sb. Přinášíme vyjádření kardinála Dominika Duky, předsedy České biskupské konference.
Publikováno: 3. 6. 2013 18:29

Rozhodnutím Ústavního soudu ve věci zákona o majetkovém vyrovnání se uzavírá jedna z neslavných kapitol naší minulosti, let 1948 - 1989. Završuje se snaha se k této době nějak spravedlivě postavit. Naše společnost si může gratulovat, že se jí problém nápravy některých škod způsobených církvím v době komunismu podařilo vyřešit.

Zákon o majetkovém vyrovnání č. 428/2012 Sb., jehož soulad s Ústavou ČR, Listinou základních práva a svobod a mezinárodními závazky byl dnes potvrzen, je kompromisem, který představuje řešení neudržitelného dvacetiletého provizoria. Přestože zaznívaly hlasy, že církve se vzdaly příliš mnoha majetku, který jim právem náleží, a přes hlasy zcela opačné, jde o řešení prospěšné pro celou naši společnost. Všechny námitky proti tomuto řešení, které zazněly během debat, byly vyvráceny. Ústavní soud, pro jehož rozhodování byly podstatné věcné argumenty, a nikoli „divadelní vystoupení“ některých odpůrců zákona, potvrdil dnes spravedlivost tohoto přijatého řešení.

Církve a náboženské společnosti se nyní mohou věnovat podstatnějším tématům, než kterým bylo majetkoprávní narovnání. Jejich pravou rolí vždy bylo a je posilovat, skrze konkrétní aktivity, duchovní rozměr společnosti, bránit důstojnost člověka a sloužit všem potřebným.

Ponechejme tedy tento problém již minulosti a pusťme se společně do budování hospiců pro staré a umírající, rozvíjení charitativní činnosti, zřizování škol, kde nejde jen o získání kvalifikace, ale také o celkový intelektuální rozvoj, do organizování duchovní opory tam, kde je nejvíce potřeba – ve zdravotnictví, věznicích a na vojenských mírových misích a do dalších úkolů, které nám naše doba přináší. Pečujme o naši zemi vydáváním svědectví o zbožnosti a umu našich předků, kteří ve svých uměleckých dílech oslavili to, co nás přesahuje. Vyjděme společně vstříc obecně lidským potřebám všech našich občanů.

Kardinál Dominik Duka OP, předseda ČBK