Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka děkuje za koordinaci pomoci při povodních

Datum publikace4. 6. 2013, 18.48
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka dnes adresoval dopisy premiérovi P. Nečasovi a ministrům vnitra, obrany, zemědělství, životního prostředí i pro místní rozvoj, ve kterém jim poděkoval za rychlou a praktickou pomoc při probíhajících povodních. Text zveřejňujeme v plném znění.

Vážený pane premiére,
(pane ministře),

dovolte, abych Vám vyjádřil svou vděčnost za rychlost a praktičnost, s níž jste ve vládě přistoupili k otázce pomoci při současných povodních. Myslím, že je velice patrné, jak se všechny organizace, včetně vlády, dokázaly na základě zkušeností koordinovat a vytvořit opravdu funkční systém pomoci.

V této chvíli je zástupcům katolické církve jasné, že právě z těchto důvodů profesionalizace pomoci můžeme nabídnout své služby až v následných chvílích po povodni.

Charita ČR den po vládním vyhlášení stavu nouze vyčlenila na pomoc ze svých prostředků 2,62 mil. Kč. Ihned po začátku povodní bylo vyhlášeno charitní sbírkové konto pro pomoc obětem povodní, na které stále proudí další příspěvky od nejširší veřejnosti. Diecézní charity po celé ČR zřídily jednotlivá krizová centra, kde shromažďují informace o postižených oblastech a jednotlivcích a odkud koordinují pomoc v místech; průběžně vydávají tiskové zprávy o aktuální situaci v obcích. S potěšením také konstatuji, že Česká biskupská konference, která zastřešuje církevní organizaci v ČR, ze svých prostředků poskytla 250 tis. Kč. 

Věřím, že v dalších dnech se jako obvykle projeví solidarita a štědrost našich obvyklých dárců a dokážeme shromáždit z těchto zdrojů další nemalé finanční prostředky, které vládě nabízíme jako příspěvek k sociálním kompenzacím obětem povodní.

Pane premiére, (pane ministře), ještě jednou velké díky za bezprostřední pomoc postiženým.

Srdečně zdraví a žehná

  

kardinál Dominik Duka OP

arcibiskup pražský
předseda České biskupské konference

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou