Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Esterka laureátem ceny Gratias Agit 2013

Datum publikace5. 6. 2013, 12.45
TiskTisk

Mons. Petr Esterka, pomocný biskup brněnský a koordinátor duchovní služby pro české katolíky v zahraničí, je jedním z letošních laureátů prestižní ceny ministerstva zahraničí Gratias Agit. Toto ocenění za pomoc při šíření dobrého jména České republiky v zahraničí bude v Černínském paláci uděleno již tento pátek, 7. června 2013.

Praha: Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg letos Cenu Gratias agit předá celkem 13 osobnostem a jedné organizaci.

Připomeňme, že mimo Mons. Esterky nalezneme v seznamu laureátů např. i Charitu Česká republika, která je tak ceněna mj. za dlouhodobu humanitární pomoc v zahraničí.

Mons. ThDr. Petr Esterka se narodil 14. listopadu 1935 v Dolních Bojanovicích; v době po maturitě v roce 1957 emigroval do Rakouska, a následně studoval na Lateránské univerzitě v Římě. Po získání licenciátu teologie v červnu 1963 byl poslán mezi krajany do arcidiecéze San Antonio v Texasu. Po získání doktorského titulu v Římě se opět vrací do USA, kde v létě 1967 zahájil své akademické působení na koleji svaté Kateřiny v Saint Paul v Minnesotě.

Současně v letech 1974 – 1995 působil v americkém letectvu jako vojenský kaplan v záloze. V roce 1978 se začal Petr Esterka intenzivněji věnovat práci mezi českými katolíky v USA a Kanadě. V roce 1986 byl biskupem Jaroslavem Škarvadou jmenován biskupským vikářem pro USA a Kanadu. V roce 1994 se jeho působení rozšířilo i na Austrálii. Dne 5. července 1999 jmenoval Jan Pavel II. P. Esterku pomocným biskupem brněnským a pověřil ho duchovní péčí o české katolíky v cizině.

V současné době žije v českém centru v Kalifornii (www.czechchurch.org) a stále koordinuje duchovní službu pro české krajany ve Spojených státech, Kanadě a Austrálii.

Více informací o ceně Gratias Agit na http://www.mzv.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou