Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita ČR vysílá do zasažených oblastí psychosociální týmy

Datum publikace7. 6. 2013, 14.20
TiskTisk

Na základě zjištění v terénu vyšle Charita Česká republika do oblastí zasažených povodněmi odborníky na psychologickou pomoc. Z Moravy také přijede další auto s vysoušeči.

Koordinační povodňový tým Charity Česká republika navštívil ve čtvrtek jižní Čechy, aby zde ve spolupráci s Diecézní charitou České Budějovice rozhodl o dalším postupu. „Tam, kde už voda opadla, začínají lidé vyklízet své domovy. S tím často pomáhají hasiči nebo dobrovolníci, potřeby jsou tu zatím celkem naplněny. Čeho je ale nedostatek je psychologická podpora,“ popisuje zjištění v terénu Martin Zamazal, hlavní koordinátor povodňové pomoci Charity ČR. Právě proto vysílá Charita ČR do jižních Čech své psychosociální týmy. „Lidé přišli o své domovy, někdy už poněkolikáté. To je velká psychická zátěž hlavně pro lidi starší, osamocené, v dlouhodobé sociální nouzi nebo samoživitelky. Právě takovým lidem Charita ČR dlouhodobě pomáhá skrze své sociální služby, a proto se na ně zaměřujeme i nyní,“ vysvětluje ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Část speciálně proškolených pracovníků i dobrovolníků vysílají moravské Charity. Ty už pomohly také materiálně – Arcidiecézní charita Olomouc již vypravila auto s vysoušeči, dezinfekčními prostředky, nástroji a další pomocí do Českých Budějovic, v pátek vysílá další například s čerpadly bahna do Litoměřic. Diecézní charita ostravsko-opavská vysílá podobnou zásilku do Hradce Králové. Zároveň bude v příštích dnech probíhat i sociální šetření, které vytipuje ty, kdo nejvíce potřebují materiální a finanční pomoc.

Monitoring v terénu provedla již také Arcidiecézní charita Praha, která pomáhá i ve středních Čechách. Ta se navíc potýká s vyplavením svého sídla v Záběhlicích i Domova pro seniory v Mukařově. V severních Čechách, kde jsou hladiny řek zatím vysoké, pomáhá Diecézní charita Litoměřice evakuovaným, především poskytuje ubytování. Ve spolupráci s dalšími neziskovými organizacemi také plánuje další postup. Zaměří se především na zapůjčení vysoušečů a materiální pomoc ze svých humanitárních skladů, dále odborné poradenství týkající se stavebnictví a elektřiny a následnou finanční pomoc.

 • Sbírkové konto Charity ČR č. ú. 11998822/0800 u České spořitelny, VS 906.

 • DMS CHARITAPOMOC na číslo 87 777

 • Stav konta dnešnímu dni (7. 6.) je: 2 104 680 Kč. Děkujeme!

• krizová nonstop linka: 737 234 078.

• povodne@charita.cz – nabídky pomoci, dotazy veřejnosti, žádost o pomoc aj.

aktuální info: povodne.charita.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou