Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Litoměřický biskup Jan Baxant navštívil evakuované

Datum publikace7. 6. 2013, 13.55
TiskTisk

Litoměřický biskup Jan Baxant navštívil včera, ve čtvrtek 6. června 2013, Diecézní dům kardinála Trochty v Litoměřicích, aby se setkal s lidmi, kteří sem byli evakuováni z lokalit postižených povodní, a osobně se přesvědčil o tom, jak funguje nabízená pomoc.

Setkat se s lidmi, povzbudit je a osobně se přesvědčit o tom, jak funguje nabízená pomoc, to byl důvod včerejší návštěvy litoměřického biskupa Mons. Jana Baxanta v Diecézním domě kardinála Trochty v Litoměřicích. Biskupství litoměřické nabídlo prostory tohoto bývalého kněžského semináře jako přechodné náhradní ubytování pro evakuované bezprostředně poté, co litoměřickou diecézi zasáhly povodně. Ze stovky nabízených míst je jich zatím obsazeno sedmdesát pět - jsou tu lidé z Litoměřic, Terezína, Štětí a Píšťan, klienti azylového domu v Litoměřicích i zahraniční pracovníci z lovosické loděnice. „Viděl jsem, že je to tu dobře zorganizováno, nevládne tu chaos, vše probíhá v klidu. Mám pokoj v duši, že můžeme pro potřebné něco dělat. My lidi patříme k sobě a je hezké, když jeden pro druhého něco, třeba nepatrného udělá,' řekl biskup.

Setkal se tu rovněž s pracovníky informační a strážní služby Národního parku Šumava, kteří zde jsou od úterního odpoledne ubytováni a pomáhají městské policii střežit zatopené lokality, a pozdravil se i se všemi těmi, kteří zde zabezpečují pomoc potřebným. Jedním z evakuovaných byl i muž z Píšťan, jehož dům je zatopený už podruhé. „Je to opravdu hrůza, nikomu bych to nepřál zažít,' řekl při vzpomínce na události staré jen několik hodin. „Charita mi ale po minulých povodních pomohla, tak snad to bude dobré i tentokrát,' dodal optimisticky. „Toto evakuační centrum je ze všech těchto centrech po Litoměřicích, která navštěvujeme, jedno z nejlepších: lidé jsou tu nejlépe informováni, nejlépe ubytováni, základní potřeby tu mají naplněny mnohem více než na jiných místech,' uvedly Monika Černeková a Jitka Drbalová, krizové pracovnice Českého červeného kříže v Litoměřicích, které nabízejí evakuovaným psychosociální pomoc.

Litoměřický biskup ocenil i práci záchranných složek. V diecézním domě si promluvil s jihočeskými záchranáři, kteří tu jsou v těchto dnech ubytováni. „Nejprve jsme pomáhali městské policii střežit zatopené lokality, aby v nich nedocházelo k rabování. Auta jsou vybavena základním zdravotnickým a záchranářským materiálem. Máme s sebou dva rafty a jsme vybaveni technikou, s níž jsme schopni v klidnější vodě evakuovat lidi ze zatopených částí i v noci. Spolupracujeme tu s operačním střediskem záchranné služby Ústeckého kraje a zdejší vedoucí výjezdového stanoviště. Dnes ráno jsme pomáhali hasičům s řízenou evakuací rodiny s dětmi, teď se připravujeme na další výjezd,' popsal práci jihočeských záchranářů na Litoměřicku Tomáš Fait, první náměstek ředitele Národního parku Šumava. „Nabídli jsme ministerstvu životního prostředí svoji pomoc a to nás nasměrovalo přes krizový štáb sem do Litoměřic. Je tu dvanáct záchranářů a pět terénních aut,' dodal. „Až se evakuovaní vrátí do zpustlých domovů nebo přímo na místo, kde bydleli, a nenaleznou tam třeba nic, jsou takové případy, nastane další fáze nutné pomoci a možná, obávám se, náročnější. Jednak je bude třeba uklidnit - dát jim duchovní posilu, jednak to bude náročné i fyzicky. Bude potřeba fyzické práce - čistit, stěhovat, likvidovat, tam už nebude stačit udělat jen tak něco po povrchu, pomoc bude se muset jít do hloubky,' poukázal biskup.

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou