Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka děkuje všem, kdo pomáhají při povodních

Datum publikace10. 6. 2013, 14.11
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP děkuje všem dobrovolníkům, kteří nabídli svou pomoc a v postižených místech se podílejí na odklízení škod, které napáchala povodeň. Stejně tak je pražský arcibiskup vděčný lidem, kteří přispívají finanční částkou na konto Charity Česká republika.

Praha: Podle kardinála Duky je třeba ocenit také Charitu ČR za mobilizaci sil a nasazení jejích prostředků z humanitárních skladů, poskytnutí profesionální pomoci, lidského potenciálu a dobrovolníků. Charita zúročila své zkušenosti z organizace pomoci po velkých povodních v letech 1997 a 2002 (a řady menších). Ocenění podle něho patří také všem organizátorům pomoci v rámci všech ostatních církevních institucí.

Svou vděčnost vyjádřil kardinál Duka také v dopisech premiérovi republiky Petru Nečasovi a vedení hl. m. Prahy. „Myslím, že je patrné, jak se všechny organizace, včetně vlády, dokázaly na základě zkušeností koordinovat a vytvořit opravdu funkční systém pomoci,“ napsal pražský arcibiskup. Jeho ocenění se týká hasičů, policistů a záchranářů, ale také všech dobrovolníků a starostů obcí a jejích spolupracovníků. Ti všichni stojí v „první linii“ – doslova ve dne i v noci zachraňovali a nadále zachraňují lidi i majetek.

Církev může nabídnout své služby především v následných chvílích po povodni. „Věřím, že v dalších dnech se jako obvykle projeví solidarita a štědrost našich obvyklých dárců a dokážeme shromáždit z těchto zdrojů další nemalé finanční prostředky,“ říká kardinál Duka. Nemenší význam totiž má pomoc při zajišťování ubytování, jídla, pití či zdravotní služby. Mnoho věřících se podílí na pomoci s úklidem, psychické pomoci, vyřizování formálních záležitostí s likvidací škod atp.

Charita Česká republika zřídila sbírkové konto a dárcovská SMS. Na pomoc postiženým mohou lidé přispívat na sbírkové konto Charity ČR č. ú. 11998822/0800 u České spořitelny, VS 906. Stav konta byl ke dni 7. června 2 104 680 Kč.

Možné je zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS CHARITAPOMOC na číslo 87 777. (Cena DMS je 30 Kč, z toho Charita ČR obdrží částku 27 Kč, službu zajišťuje Fórum dárců.)

Pro postižené povodněmi provozuje Charita také krizovou nonstop linku: 737 234 078. Aktuality naleznete na http://povodne.charita.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou