Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Voda opadá, ne každý se ale může vrátit domů

Datum publikace12. 6. 2013, 16.23
TiskTisk

Částka na sbírkovém kontě Charity ČR ve středu ráno dosáhla 4,62 milionů Kč. Po celé republice pokračují charitní humanitární sbírky. Do zasažených oblastí je přepravována pomoc, probíhá sociální šetření a také psychosociální a duchovní podpora.

V okolí středočeských Neratovic a v Kralupech nad Vltavou provádí sociální šetření v jednotlivých domácnostech sedmičlenný tým Charity Česká republika, vypravený z Frýdku-Místku. V týmu jsou odborníci vyškolení na poskytování psychosociální pomoci. Do oblasti přivezla Charita také dvě desítky vysoušečů, které již pomáhají domácnostem zbavovat zdivo vlhkosti. Vysoušeče s logem Charity již pracují například v Zálezlicích na Mělnicku.

Čtyřčlenná skupina charitních dobrovolníků z jihomoravského Blanska poskytuje psychosociální pomoc a pomáhá s drobným úklidem v jihočeském Protivíně. „Další požadavky na Charitu se však objevily v souvislosti s nedávnými přívalovými dešti,“ uvádí jihočeský koordinátor Roman Tlapák. Jde především o vysoušeče do okolí Týna nad Vltavou a úklidové prostředky do okolí Strakonic.

V oblasti materiálních sbírek má českobudějovická Charita nadále zájem o holínky a hrábě, ale také drobný zdravotnický materiál na ošetření drobných poranění. „Sháníme zejména náplasti, desinfekční prostředek Ajatin a také repelenty. V oblasti se začínají množit komáři,“ uvedl Tlapák.

Distribuce pokračuje také v humanitárním skladu v Litoměřicích, který vznikl minulý týden v bývalém kostele sv. Ludmily na Kapucínském náměstí. Od té chvíle přijala a postupně rozděluje Charita pomoc ve výši dvou milionů Kč (z čehož vlastní pomoc Charity představuje částku 1,4 milionu Kč). V současné době mají již dostatek šatů pro obyvatele ze zatopených částí, schází pouze pánská obuv.

Litoměřická Charita nadále poskytuje ubytování šedesáti pěti lidem, kteří museli být evakuováni. „Přestože na většině míst již opadla voda, každý se do svého domova vrátit ještě nemůže,“ řídká Edith Kroupová z Diecézní charity Litoměřice.

Mezi ubytovanými je i manželský pár z nedalekých Mlékojed. „V Mlékojedech bydlíme už 50 let. V roce 2002 nám voda vzala vše, ale nakonec se nám podařilo celý dům zrekonstruovat. Manžel v té době přišel kvůli infekci z vody o nohu. Znovu už asi opravu domu nezvládneme. Pravidelně k nám chodí sestřička s charitní ošetřovatelské služby, díky které jsme také tady. Nevím, kam bychom šli, vytopenou domácnost má i náš syn. Tady nám nic neschází, všichni jsou zde nesmírně milí a ochotní,“ popisuje starší paní, jejíž jméno neuvádíme kvůli ochraně soukromí.

Z jihomoravské Břeclavi a z TRIVIS - Střední školy veřejnoprávní Jihlava přijeli dobrovolníci do severočeských Českých Kopist na Litoměřicku. Díky obci Želešice vypravila Diecézní charita Brno dodávku materiální pomoci do severočeských Doksan a Křešic

K dispozici je také krizová nonstop linka 737 234 078linka duchovní pomoci 702 585 588, kterou provozuje Diecézní charita Litoměřice a zabezpečují ji katoličtí kněží.

Všem postiženým vyslal také povzbuzující vzkaz prezident Charity ČR biskup Pavel Posád. 'Je mně upřímně líto těch, kterým se to stalo, ale zároveň si také uvědomujeme, že všechno zlé je pro něco pozitivní a až přejdou tyto povodně a my začneme uklízet, určitě se tyto bolesti promění v něco nového,' uvedl Mons. Posád a dodal, že všechny zaplavené zahrnuje do svých každodenních modliteb.

Na webu povodne.charita.cz také lidé najdou praktické návody, jak zvládat situaci po opadnutí vody, jednání s pojišťovnou, používat vysoušeče nebo chránit své zdraví.

Na nákup materiální pomoci, dalších vysoušečů, ale také na následnou přímou finanční pomoc obcím a domácnostem, jdou i prostředky ze sbírkového konta Charity ČR. Na tom se v úterý ráno sešlo 4 617 050 Kč. K tomu Charita ČR již dříve z vlastních zdrojů uvolnila 2,62 milionu korun.

KONTO, DMS A DALŠÍ DŮLEŽITÉ ÚDAJE

• Sbírkové konto Charity ČR č. ú. 11998822/0800 u České spořitelny, VS 906.
• DMS CHARITAPOMOC na číslo 87 777
• Stav konta dnešnímu dni (12. 6.) je: 4 617 050 Kč. Děkujeme!
• krizová nonstop linka: 737 234 078
• povodne@charita.cz – nabídky pomoci, dotazy veřejnosti, žádost o pomoc aj.
• http://povodne.charita.cz

(Jan Oulík, TS CHČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou