Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskup Jan Vokál bude sloužit pietní mši svatou v Ležákách

Datum publikace20. 6. 2013, 17.21
TiskTisk

Královéhradecký biskup Jan Vokál se v neděli 24. června 2013 zúčastní pietního aktu na místě, kde stála nacisty vypálená obec Ležáky.

Pontifikální Mše svatá před místním muzeem v 8:30 hodin zahájí vzpomínkový program na oběti ležáckého masakru. Biskup poté položí věnec k pomníku 'Kniha obětí'.

Ležáky na Chrudimsku byly vypáleny během heydrichiády 24. června 1942, jen dva týdny po vypálení známějších Lidic ve středních Čechách. Nacisté se tak obyvatelům obce pomstili za ukrývání vysílačky při odbojové operaci Silver A. Při útoku na obec bylo zabito 33 dospělých a 11 dětí, dvě děti byly poslány do Německa na 'převýchovu'.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou