Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Malý proti ztrátě paměti

Datum publikace21. 6. 2013, 13.47
TiskTisk

Biskup Václav Malý se 27. června 2013, v Den památky obětí komunistického režimu, zúčastní kampaně „Proti ztrátě paměti“, kterou v rámci projektu Příběhy bezpráví pořádá organizace Člověk v tísni. Na Tylově náměstí v Praze se od 17.00 do 18.00 hodin podělí o svůj životní příběh.

Kampaň Proti ztrátě paměti probíhá v rámci projektu Příběhy bezpráví, který pořádá společnost Člověk v tísni. Smyslem kampaně je vzdát hold obětem komunistického režimu a připomenout jeho zločiny. Biskup Malý k tomu říká: „Nemalá část našich spoluobčanů si dobu 1948–1989 idealizuje a podléhá velikému pokušení: vymazat z paměti nespravedlnosti minulého režimu. Proto je důležité si ony nepravosti bez nenávisti připomínat. Společnost bez paměti je mrtvá.“

Základní východiska kampaně shrnuje memorandum Proti ztrátě paměti, ke kterému se připojuje řada dalších osobností. Kampaň vyvrcholí řadou akcí ve čtvrtek 27. června 2013, v den, kdy uplyne 63 let od popravy dr. Milady Horákové. V Národním divadle v Praze se tento den uskuteční projekce filmu Ztráta paměti (režie Milan Maryška), který zachycuje výpovědi statečných bojovníků proti komunistickému režimu. Pražské Tylovo náměstí se na jeden den změní z farmářských trhů na Tržiště paměti, kde budou pamětníci sdílet své příběhy a diskutovat s veřejně známými osobnostmi i zájemci z řad široké veřejnosti. Velké množství akcí proběhne díky dalším organizátorům také v regionech po celé České republice.

Kampaň Proti ztrátě paměti navazuje na další aktivity projektu Příběhy bezpráví, jehož hlavním cílem je zvyšovat povědomí žáků, studentů i široké veřejnosti o moderních československých dějinách, zejména pak o období komunistického režimu.

Více na www.protiztratepameti.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou