Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rada Iustitia et Pax vítá úpravu herního průmyslu

Datum publikace2. 7. 2013, 12.10
TiskTisk

Rada Iustitia et Pax vydala dokument věnující se nové úpravě fungování herního průmyslu v ČR. Dokument uveřejňujeme v plném znění.

Vítáme zákonnou úpravu herního průmyslu

Před necelými pěti lety Rada Iustitia et Pax (dále jen Rada) vydala svůj dokument Štěstí je odměna těm, kdo je nehledají jako výraz velkého znepokojení z rozšíření herních automatů. Množství hracích zařízení bylo ještě v roce 2010 v České republice mnohanásobně vyšší ve srovnání s jinými evropskými státy. V roce 2011 bylo jen v Praze registrováno 195 kasin (navíc 1053 heren), v obdobně velkém Stockholmu bylo v té době jen jedno kasino, v Bratislavě navzdory dlouhé předchozí společné historii byla kasina tři. Pokud to někomu připadá nejen skličující, ale i neuvěřitelné, je možné se podívat na porovnávací data, jak je uvádí webový portál http://www.mapyhazardu.cz/mapy/.

Rada proto velmi uvítala rozhodnutí Ústavního soudu z 11. dubna 2013, které potvrdilo právo obcí regulovat na svém území s okamžitou platností veškerý herní průmysl. Oceňuje úsilí jednotlivců, organizací i obcí, které postupně vede ke změně postojů justice, některých politiků i veřejnosti a poskytuje naději na nápravu situace. Vždyť hazard přináší úplně něco jiného než štěstí – závislost, finanční tíseň, exekuce, rozpadlé rodiny, kriminalitu. Propadnutí hazardním hrám tedy není jen problémem jednotlivce, jeho vlastní svobody a odpovědnosti, ale problémem celé společnosti.

Zaznamenali jsme však, že problém se nevyřeší jen tak snadno a ze dne na den. Velká část odpovědnosti je nyní přenesena na obce, jejich zastupitele a občany. Záleží pouze na rozhodnutí obecních politiků, zda hazard na území obce zakážou či výrazně omezí, či zda budou nad tímto problémem zavírat oči, ať už pro daně, které z hazardu plynou do obecního rozpočtu, nebo snad pro korupci, která rozhodnutí o regulaci hazardu bohužel často provází. Již nyní se ozývají hlasy, že některé obecní rozpočty se bez odvodů z provozu hazardních her ocitnou v tíživé situaci. To je však velmi krátkozraký postoj, který vyvolává podezření na vliv postranních, a ne zcela čistých zájmů. Zkušenosti nevládních organizací totiž ukazují, že takové peníze se obcím prostě nemohou vyplatit, protože každá koruna z takového odvodu představuje nejméně pětinásobné zbídačování někoho z místních obyvatel. Rada proto apeluje na všechny, aby k tomuto problému nepřistupovali krátkozrace či lhostejně, ale aby svým pevným postojem proti hazardu odvážně vystupovali a snažili se předcházet tragickým příběhům hráčských ztroskotání.

Webová komunita nabízí mnoho spojenců, např. najít a využít stručný návod, jak napsat kvalitní obecní vyhlášku zakazující na území obce kasina a herny, jak hledat odbornou pomoc ap. Nicméně na základě dosud vydaných obecních vyhlášek je možné z moci úřední zahájit už 4500 až 6000 řízení o zrušení povolení na provozování herních zařízení, což je ale přibližně desetina z předpokládaného počtu těchto terminálů (45 000). Z toho je patrné, kolik starostů a radních ještě bude stát před velkým dilematem.

Rada také vybízí všechny křesťany, aby věnovali pozornost lidem okolo sebe – a v případě, že se setkají s člověkem závislým na hazardu, aby mu neváhali nabídnout pomocnou ruku. Závislí lidé se často cítí bezradní, sami si nedokáží pomoci, a kromě odborné pomoci potřebují i prostou lidskou solidaritu a povzbuzení.

 

Václav Malý
biskup
předseda Rady Iustitia et Pax
České biskupské konference

30. června 2013                                             

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou