Lupa
Obsah Obsah
Portál

ČBK na Velehradě ocenila významné osobnosti

Datum publikace5. 7. 2013, 15.37
TiskTisk

Na konci dnešní (pátek 5. července 2013) dopolední poutní mše svaté ocenila Česká biskupská konference několik významných osobností z různých oblastí veřejného života. Pojďme si nyní jednotlivé nositele Řádu sv. Cyrila a Metoděje a držitele Pamětní medaile ČBK představit.

Řád sv. Cyrila a Metoděje

P. Petr Piťha

P. Petr Piťha (1938) je český katolický kněz, bohemista, lingvista a pedagog. V letech 1992–1994 zastával post ministra školství v první vládě Václava Klause, kam byl delegován coby nestraník Křesťanskodemokratickou stranou.

Je autorem řady odborných a populárně naučných knih z oblasti výchovy, učení a lingvistiky a jedním ze zakladatelů české matematické lingvistiky. Také sepsal řadu životopisů významných osobností katolické církve, jako např. sv. J. N. Neumanna, Zdislavy z Lemberka či Jana Sarkandra.

 

František Gregor Emmert

František Gregor Emmert (1940) je hudební skladatel, autor divadelní i televizní scénické hudby. V letech 1975 - 2012 byl pedagogem kompozice a do roku 2006 profesorem Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU).

Dobral se ke stylu tvořícímu jakousi alternativu k 'brněnské kompoziční škole' reprezentované zejména tvůrci racionálně či numericky komponované hudby a hlásí se k němu jako ke svému vzoru nejvýznamnější tvůrci následující brněnské skladatelské generace.

V 70. letech se Emmert vyprofiloval také jako jeden z dvorních autorů scénické hudby pro brněnské Divadlo Husa na provázku. Vytvořil pro ně například hudbu k inscenaci Dostojevského Běsů. Emmert je také autorem hudby k několika filmům. Skladatelsky se prosadil především v oblasti symfonické, jeho dosavadních 25 dokončených symfonií jej řadí do čela českých symfoniků druhé poloviny 20. století. Komorní a vokální hudba posledních dvaceti let je postupně prostoupena duchovní inspirací katolickou vírou a mystikou.


Jiří Pavlica

Jiří Pavlica (1953) je moravský zpěvák, houslista, hudební skladatel, aranžér folklórní hudby a umělecký vedoucí folklórního souboru Hradišťan (od roku 1978).

Jiří Pavlica má za sebou výraznou hudební činnost: bohatou diskografii s vlastními autorskými projekty, četná autorství filmové a divadelní hudby, pravidelné koncerty doma i v zahraničí. Získal odborná ocenění (cena Českého hudebního fondu, ceny z mezinárodní rozhlasové soutěže Prix Bratislava, cenu nezávislých novinářů Žlutá ponorka aj.) i několik „zlatých desek“ za nejprodávanější alba (např. Ozvěny duše, Mys Dobré naděje – ve spolupráci s jihoafrickým multiinstrumentalistou Dizu Plaatjiesem) a „platinovou desku“ (O slunovratu – na verše Jana Skácela).

 

Pamětní medaile ČBK

P. Jan Matějka

P. Jan Matějka (1932) je kněz, teolog, člen Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze. Prof. ThDr. Jan Matějka pracoval jako sekretář národní české liturgické komise (od r. 1969), od r. 1971 potom řídil činnost Sekretariátu České liturgické komise. Od. 1991 potom stál v čele nově založeného Liturgického institutu v Praze. Rovněž byl sekretářem liturgické komise při ČBK.

V 80. letech přednášel na litoměřické teologické fakultě. Od r. 1990 do r. 2003 působil na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Mj. se rovněž podílel na některých úpravách a výzkumech spjatých především s ostatky uloženými ve svatovítské katedrále. Člen komise pro vyzdvižení a ohledání ostatků 14 pražských františkánských mučedníků.

Je autorem překladů např. některých liturgických textů po II. vatikánském koncilu.

 

Miloš Doležal

Miloš Doležal (1970) je český básník, spisovatel a publicista. Vystudoval obor nakladatelství na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (1988–1992). Je bývalým redaktor Perspektiv (1991–1993) Katolického týdeníku, s nimiž často spolupracuje, a redaktorem Českého rozhlasu (od r. 1998). Je autorem a spoluautorem řady oceňovaných rozhlasových pořadů a dokumentů zabývajících se druhou světovou válkou a komunistickým terorem v Československu.

Připravil k vydání např. memoáry Antonína Bradny Zaradoval jsem se. Zásadní biografie Jako bychom dnes zemřít měli, pojednávající o životě a smrti faráře Josefa Toufara, získala v anketě Lidových novin v roce 2012 ocenění Kniha roku.

 

Raymond a Clarice Marik Snokhous

Manželé z texaského Westu, města s velkou komunitou obyvatel českého původu. Podporovatelé a organizátoři českého krajanského života v Texasu.

Raymond Snokhous je Generální honorární konzul České republiky v Texasu a mimo mnoha jiných aktivit se podílí se na fungování The Texas Czech Heritage and Cultural Center (TCHCC), která je v texaském La Grange.  Jedná se o knihovnu, muzeum a archiv, které slouží nejen Čechům žijícím po celém Texasu, ale všem zájemcům o naši kulturu.

Manželé Snokhousovi mj. finančně podporují opravy několika vesnických kostelíků v ČR.

Obsáhlejší životopisy hledejte v příloze.

(manželé Snokousovi na Velehradě, foto J. Štěpančík)

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou