Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové jednali na velehradě

Datum publikace7. 7. 2013, 23.36
TiskTisk

V sobotu 6. července 2013 se na Velehradě sešli čeští a moravští biskupové na 94. plenárním zasedání České biskupské konference. Seznámili se s informacemi o katolické církvi v Chorvatsku, rozloučili se s hosty velehradských oslav papežským legátem záhřebským kardinálem Josipem Bozanićem a apoštolským nunciem v ČR Mons. Giuseppe Leanzou. Věnovali se také otázkám z oblasti liturgiky, pastoračních aktivit v roce 2014, školství či majetkového narovnání.

Velehrad: Hosty této akce byli papežský legát kardinál Josip Bozanić a apoštolský nuncius v ČR Mons. Giuseppe Leanza. Kardinál Bozanić přítomné biskupy a zástupce mužských i ženských řeholí pozdravil, představil jim chorvatskou katolickou církev a poděkoval jim za organizaci návštěvy. Rovněž na tomto místě připomenul, že zde při příležitosti cyrilometodějského jubilea oslavil výročí 16 let od svého jmenování do funkce záhřebského arcibiskupa.

Situaci řeckokatolické církve na Ukrajině potom krátce představil host velehradských oslav řeckokatolický biskup a eparcha Mukačevské řeckokatolické eparchie na Ukrajině vladyka Milan Šášik.

Biskupové se rovněž mj. zabývali i pokračujícím procesem majetkového narovnání státu s církvemi a plánováním strategie budoucího dobrého hospodaření církve. Probírali plán hlavních akcí konference na rok 2014 či dostali přehled o hospodaření společností, které má ČBK ve své gesci (Katolický týdeník, Charita ČR, České katolické biblické dílo, Papežská misijní díla).

K dalším tématům setkání patří i otázky spjaté s církevním školstvím, pastoračními úkoly pro rok 2014 či problematikou duchovní služby. Byly rovněž schváleny národní úmysly apoštolátu modlitby na rok 2014. Rovněž se projednával české vydání první encykliky papeže Františka s názvem Lumen Fidei, která byla ve Vatikánu zveřejněna 5. července 2013.

Ještě před zahájením jednání biskupové věnovali velehradské bazilice deskový obraz Zdirada Čecha, jako připomínku letošní jubilejní pouti. Jsou na něm vyobrazeni svatí Cyril s Metodějem, znaky jednotlivých diecézí a biskupů v ČR.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou