Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Cenu ekumenické poroty získalo drama Ptáče

Datum publikace8. 7. 2013, 17.37
TiskTisk

Na 48. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech byla o víkendu (sobota 6. července 2013) udělena i cena ekumenické poroty. Získal ji americko-švédský film Ptáče.

Karlovy Vary: Již od roku 1994 působí na MFF Karlovy Vary ekumenická porota. Jejím cílem je ocenit snímek, který je nejen na vysoké umělecké úrovni, ale který diváka také vede k zamyšlení nad důležitými hodnotami v lidském životě. Porota vybírá film, jehož obsah je v souladu s hodnotami Evangelia.

Členy ekumenických porot jsou teologové, pedagogové, filmoví kritici a další odborníci, kteří se věnují médiím a zároveň jsou aktivní v životě církve.

V rámci letošní hlavní soutěže, které se účastnilo 14 snímků, ekumenická porota vybrala drama Ptáče (Bluebird, USA/Švédsko 2013) debutujícího režiséra Lance Edmandse.

Ve svém odůvodnění členové poroty píší:

Chvilka nepozornosti, kdy si řidička školního autobusu nevšimne spícího chlapce na zadním sedadle, způsobí tragédii, která zasáhne nejen její život a rodinu, ale také životy mnoha dalších obyvatel malého města zasaženého ekonomickou krizí. Bluebird je nejhlubší a nejzralejší filmový debut, který jsme kdy viděli. První celovečerní film režiséra Lance Edmandse je hluboce emocionální a přesto zdrženlivý, s citem se dotýká témat jako je vina, odcizení a izolace, přičemž v atmosféře tragédie odhaluje skutečnou hodnotu mezilidské blízkosti i hledání místa v tomto světě.

Členy ekumenické poroty byli: katolický teolog Lothar Strüber (Německo), spoluzakladatelka produkční společnosti Studio Nest a členka Československé církve husitské Helena Zvolská-Babická (ČR), fotografka a novinářka Marisa Villareale (Německo) a katolický kněz Jan Regner SJ (ČR).

(Zdroj: Lukáš Jirsa)

(Foto ekumenické poroty s režisérem vítězného snímku L. Edmandsem)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou