Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup F. Biasin: Evropské myšlení nechejte doma

Datum publikace15. 7. 2013, 17.46
TiskTisk

Biskup diecéze Barra do Pirai-Volta Redonda, která hostí české účastníky předprogramu před Světovým dnem mládeže 2013 v Riu, Mons. Frencisco Biasin se v neděli 14. července setkal s prvními mladými poutníky z České republiky. Přivítal je na brazilské půdě  a mluvil s nimi mj. o zdejší mentalitě a kultuře.

Barra do Pirai: Po zdejší první svaté, která byla sloužena ve farnosti Ipiabas, se biskup sešel se skupinou českých hostů, aby jim v kostce přiblížil brazilskou mentalitu. „Pokud chce někdo pochopit Brazilce, musí nejprve zapomenout na svou evropskou mentalitu,“ řekl hned v úvodu.

Jak tedy Brazilce charakterizuje?

Na rozdíl od Evropy, kde platí: modlitba a ticho, Brazilci žijí dle zásady: modlitba a společenství. Vše chápou především z pohledu vztahů, přátelství a širokého společenství lidí. Nalézají Boha ve svých vztazích, které naplno prožívají. Biskup vše komentoval tím, že papežskému ceremonáři při jeho poslední návštěvě Brazílie zdůraznil, že místní obyvatelé nemohou prožít mši svatou, aniž by se při ní netleskalo.

Dále připomněl, že Brazílie je zemí mnoha kultur a odlišností. Žijí zde indiáni, černoši i potomci evropských národů. Směs rozmanitých kultur je pro tuto zemi typická. Místa, kde se uchovává tradiční vesnický život, jsou charakterizována velice bohatou lidovou zbožností, která se projevuje i v liturgii. 

Brazilci jsou velmi otevření lidé. Cizinec je zde snadno přijat, a velice brzo se zde cítí jako doma. Brazilci v sobě nosí díky svým dějinám respekt k odlišnostem druhého.

Čeští mladí lidé se setkali již při první mši svaté s biskupem v předměstí Barra do Pirai - Ipiabas s několika zajímavostmi při liturgii. Především se vše zpívá a to na Evropany velice dynamicky a zpravidla s kytarou a bubny; tleská se, ukazuje, slaví se prostě celým tělem. Varhany se zde v kostelech nenajdou.  Čeští poutníci se také např. dozvěděli i to, že ve zdejších farnostech je zvykem modlit se při pondělních mších za zemřelé. Na konci mše předstoupí před oltář pozůstalí těch, kteří zemřeli. Za tyto pozůstalé se pak společenství také živě modlí.

Mons. Biasin je Ital, který v Brazílii slouží 41 let jako kněz, od roku 2003 jako biskup.

 

(P. Jan Balík)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou