Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Češi se v Barra do Pirai připravují na setkání s papežem

Datum publikace16. 7. 2013, 14.26
TiskTisk

Mladí poutníci z České republiky, kteří se zúčastní Světového dne mládeže v Rio de Janieru (od 22. do 28. července 2013), již od uplynulého víkendu prožívají tzv. Misijní týden v brazilském městě Barra do Pirai. Na místě je tak již větší část ze stopadesátičlenné české výpravy mířící na setkání mládeže v Riu; nechybí zde již ani českobudějovický světící biskup Pavel Posád, který je předsedou Rady pro mládež České biskupské konference.

Barra do Pirai: Čeští poutníci jsou hosty v rodinách ze čtyř římskokatolických farností v centru tohoto stotisícového města. „I když jsou patrné jazykové bariéry, pobyt v rodinách je pro nás všechny obohacující. Poznáváme místní zvyklosti a seznamujeme se s běžným životem Brazilců,“ říká k tomu jeden z členů výpravy Josef.     

Poutnice od Brna Anna ještě dodala: „Je velice zajímavé sledovat brazilskou rozmanitost. Žijí zde pospolu lidé nejrůznějších etnik. I při mších, které jsme zde zažili, je poznat, že jsme hosty v dynamické a multikulturní zemi.“

První poutníci, kteří dorazili do Barra do Pirai již v sobotu 13. července 2013 večer, byli nejprve hosty farnosti Ipiabas na předměstí města, kde se poprvé setkali i s místním biskupem Frenciscem Biasinem. Během víkendu a pondělí 15. července postupně přijely další skupiny mladých účastníků z různých částí České republiky.

Od úterý 16. do neděle 21. července je zde v jednotlivých farnostech připraven bohatý program. Jedná se o chvíle modlitby, kultury, oddychu, ale také setkání v hostitelských rodinách. Nebude chybět ani setkání s dalšími mladými poutníky, kteří na setkání mládeže přiletěli z Německa a Francie.

V pondělí 22. července 2013 se již čeští účastníci Světového dne mládeže vydají autobusy přímo do Rio de Janiera, kde jsou v podvečer očekáváni rodinami z farnosti Neposkvrněného početí ve čtvrti  Recreio Bandeirantes a zúčastní se i úvodní večerní mše na pláži Copacabana. V úterý 23. července se k výpravě z České republiky připojí i kardinál Dominik Duka. Mj. bude sloužit středeční (24. července) polední mši nebo se ve stejný den zúčastní setkání s krajany.

Podrobnosti k programu světového dne mládeže připravujeme.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou