Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Křižanov ozdobí socha rodačky, svaté Zdislavy

Datum publikace17. 7. 2013, 9.00
TiskTisk

Akademický sochař Otmar Oliva je autorem vznikající bronzové sochy sv. Zdislavy, která ozdobí náměstí v Křižanově. Architektonický koncept celého památníku v rodišti této významné české světice je dílem Ing. arch. Františka Zajíčka.

Křižanov: Jak uvádí místní farář P. Tomáš Holcner, myšlenkovým a symbolickým obsahem památníku je poselství svaté Zdislavy dnešnímu člověku. Slavnostní prezentace sochy je plánována na rok 2015, kdy si budeme připomínat 20. výročí od svatořečení sv. Zdislavy papežem Janem Pavlem II.

Křižanovská farnost dlouho plánovala pouť do Říma a Vatikánu, která se nakonec uskutečnila v dubnu letošního roku. Zúčastnilo se jí čtyřicet farníků. Ti byli ve středu 17. dubna 2013 přítomni audienci na Svatopetrském náměstí, a Svatý otec František je jmenovitě přivítal mezi dalšími asi sedmdesáti tisíci poutníky. Na závěr audience papež František požehnal základní kámen, který bude později vložen do vznikajícího památníku sv. Zdislavy.

Památník patronky rodin bude ze žuly ve tvaru kruhu o průměru 12 metrů, uvnitř bude kašna ve tvaru sférického trojúhelníku a v ní bronzová socha mladé svaté Zdislavy od velehradského sochaře Otmara Olivy. V rozích kašny vytvoří autor atributy sv. Zdislavy. Kolem památníku bude 12 sloupů  spojených architrávem. Kamenné prvky zhotoví Petr Novák.

Hodnota památníku se bude pohybovat okolo 5 mil . Kč. Dodnes věnovali věrní ctitelé svaté Zdislavy asi polovinu.

Číslo účtu pro zájemce o další podporu této aktivity  je 00-2648161359/0800. Potvrzení o přijaté platbě například pro možnost odpočtu daní ráda na požádání zašle paní Nila Vodičková, tel. 721850485.

 

(ilustrační obrázek)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou