Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Díky papežskému legátovi za účast na velehradské pouti

Datum publikace22. 7. 2013, 17.01
TiskTisk

V těchto dnech zaslal kardinál Dominik Duka OP děkovný dopis související s oslavami výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu nejen papeži Františkovi, ale i jeho legátovi, záhřebskému arcibiskupovi J. Bozanićovi. Text dopisu si můžete přečíst níže.

Vaše eminence, milý spolubratře,

dovolte mi, abych Vám touto cestou vyjádřil díky nejen jménem svým, ale také jménem ostatních biskupů a především velehradských poutníků za Vaši přítomnost na oslavách cyrilometodějského jubilea na Velehradě.

Spolu s Vámi jsme si znovu připomněli velké okamžiky našich dějin, kdy Slované mohli naslouchat Božímu slovu v jazyce srozumitelném a budovat také na základě vlastního písma, zákonodárství základy vzdělanosti a svou vlastní identitu.

Jistě právem vyhlásil blahoslavený papež Jan Pavel II. bratry Cyrila a Metoděje spolupatrony Evropy. Postavil tím světu před oči velké misionáře, kteří přinášejí okolním národům pokoj, a kterým je vlastní mírumilovný způsob budování církve, vedený vizí jedné, svaté a univerzální církve.

V encyklice Slavorum apostoli, kterou věnoval odkazu soluňských bratří, mimo jiné říká: „Evangelium nevede k ochuzení nebo vyhasnutí toho, co každý člověk, každý lid a národ, každá kultura během dějin uznávají a žijí jako hodnotu, pravdu a krásu. Povzbuzuje k tomu, aby se tyto hodnoty přijímaly a dále rozvíjely, aby se prožívaly s velkomyslností a radostí a dovršovaly v tajemném a povznášejícím světle Zjevení.

Jsem velmi potěšen, že jsme tyto slavné chvíle mohli prožít s Vámi, papežským legátem, s jehož rodnou zemí nás spojuje jazyková blízkost, a také děkujeme Pánu, že slovanské národy povolal do společenství víry, děkujeme za dědictví a přínos, kterým přispěli k univerzálnímu pokladu.

kardinál Dominik Duka OP
arcibiskup pražský
předseda České biskupské konference

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou