Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež poutníkem v Aparecidě

Datum publikace24. 7. 2013, 17.13
TiskTisk

Papež František dnes, ve středu 24. července 2013, celebroval první veřejnou bohoslužbu na jeho brazilské cestě. Po svém příletu do Aparecidy se nejprve modlil před soškou Panny Marie uvnitř národní mariánské svatyně Naší Paní Neposkvrněného Početí, a následně slavil, spolu s biskupy zdejší provincie, mši svatou pro shromáždění jásajících poutníků. Účastníci Světového setkání v Riu dnes naproti tomu mají na programu především katecheze, které vedou biskupové z jednotlivých účastnických zemí.

Aparecida: Římský biskup František dnes odpoledne, po 15.00 SELČ, připutoval do svatyně národní patronky Brazílie Naší Paní z Aparecidy, aby zde prosil za ochranu při výkonu svého pontifikátu i za účastníky Světového dne mládeže 2013 a setkal se se zdejšími věřícími, biskupy nebo poutníky.

Na začátek celého přibližně dvouhodinového programu se Svatý otec odebral do kaple Dvanácti apoštolů, kde setrval v modlitbě před soškou Panny Marie z Aparecidy. Kristovu matku zde především prosil o posilu do své služby i za zdar probíhajícího Světového setkání mládeže. V této části programu byl papež František rovněž přivítán rektorem zdejší baziliky pro 40 000 lidí, kterou již sto let spravují redemptoristé.

Úvodem samotné mše svaté hlavního celebranta přivítal i arcibiskup Aparecidy kardinál Raymundo Damasceno Assis. Mimo jiné mluvil o papežově zvláštním přání sem v těchto dnech putovat či jeho předchozí návštěvu jako arcibiskupa Buenos Aires při V. konferenci biskupů Latinské Ameriky a Karibiku (CELAM). Neopomněl připomenout ani zdejší návštěvy dvou předchozích papežů: Jana Pavla II. (1980) a Benedikta XVI. (2007).

Dnešní liturgická čtení tvořily verše z Knihy Ester (1. čtení) a Zjevení apoštola Jana. Text evangelia byl úryvek z Janova evangelia o svatbě v Káně galilejské.

Ve své homilii Svatý otec hned v úvodu vyjádřil svou radost z návštěvy 'v domě Matky každého Brazilce' a podělil se s přítomnými o své zážitky z doby krátce po zvolení do čela Církve, kdy se v Římě svěřil do ochrany právě Panně Marii. 'Teď zde prosím Matku za zdar Světového setkání mládeže,' dodává k tomu. V první části se ještě vrací ke zmíněné konferenci CELAM. 'Viděl jsem zde tehdy,“ řekl v dnešní homilii Svatý otec, „jak byli biskupové… povzbuzeni, posíleni a do jisté míry inspirováni tisícovkami poutníků, kteří sem den co den přicházejí, aby své životy svěřili Panně Marii.“ Také při probíhajícím Světovém setkání mládeže se podle svých slov chce papež František obracet k Marii a svěřovat jí mladé lidi, aby si osvojili hodnoty nutné k budování spravedlivější a bratrštější společnosti.

Následně se ve svém kázání zaměřil na 3 pravidla důležitá pro výchovu mládeže k dobrému životu, která vycházejí ze vzoru Panny Marie milující a vychovávající svého Syna. Jsou to: 1) Zachovávat naději, 2) Nechávat se překvapit Bohem a 3) Žít v radosti.

První pravidllo odkazuje na potřebu neztrácet naději při boji nad problémy (zde popsané v podobě draka a zla), protože Bůh je silnější. Papež František zde v této souvislosti varuje před upínáním se k falešným idolům, které jsou pouhou náhražkou Boha. „V dnešní době se do jisté míry všichni lidé, a mezi nimi i mládež, nechávají oslnit množstvím model, které zaujímají místo Boha a nabízejí zdánlivou naději,“ poznamenal a pokračoval: „Buďme majáky naděje… Podporujme onu velkorysost, jež je pro mladé lidi charakteristická, a pomáhejme jim, aby aktivně pracovali na budování lepšího světa.“

Druhé pravidlo připomíná věřícímu, že Bůh umí překvapovat i uprostřed těžkostí. Tuto skutečnost dokazuje i historie chrámu v Aparecidě, který stojí na božím překvapení třech rybářů, kteří nalézají černou sošku zdejší Naší Paní, a následně se těmto chudým lidem dostane mnoha milostí. „Bůh pro nás vždy uchovává to nejlepší, požaduje ale od nás, abychom se nechali překvapit jeho láskou a přijali jeho překvapení,“ uvedl papež a dodal: „Důvěřujme Bohu! … Pokud mu zůstaneme nablízku, promění se to, co se dosud zdálo být jen studenou vodou, obtížemi nebo hříchem, v mladé víno přátelství s ním.“

Třetí bod se opět odkazuje k již dříve zmíněné naději, která prostupuje vše, a k otevřenosti vůči božímu překvapování. „Křesťané jsou radostní a nikdy sklíčení. Bůh je totiž na naší straně a máme i Matku, která se přimlouvá za své děti,“ řekl. Radost z Kristovy lásky podle něj nejen naplňuje srdce křesťana, ale šíří se i do jeho okolí.

V závěru slavnostní liturgie se papež František před požehnáním pomodlil novou zásvětnou modlitbu k Naší Paní Neposkvrněného Početí z Aparecidy. Následně přítomným vyprošoval pomoc Panny Marie a u Boha naplnění pravou duchovní radostí. Připomenul na tomto místě Mariina slova z evangelia „Udělejte všechno, co vám řekne“ a dodal: „Ano, Matko, jsme odhodláni udělat vše, co nám Ježíš řekne, a uděláme to s radostí, v důvěře v Boží překvapení a plni radosti.“

Celá mše svatá končila radostně burcujícím vysláním: 'Jděte ve jménu Páně'.

Svatý otec se odpoledne vrátí do Ria, kde ještě dnes krátce před půlnocí SELČ (cca. od 23.30) navštíví nemocnici sv. Františka z Assisi.

(foto: Dominik Novák, překlad: Jiří Gračka)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou