Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež navštívil nemocnici sv. Františka

Datum publikace25. 7. 2013, 1.31
TiskTisk

V posledních chvílích včerejšího programu (středa 24. července 2013) navštívil Svatý otec František zaměstnance i pacienty nemocnice sv. Františka v Rio de Janeiru, zdravotnické zařízení zaměřené na pomoc lidem bojujícími se závislostmi. Požehnal zde i pamětní desku nyní dokončovaného nového oddělení, které bylo postaveno z italských prostředků.

Rio de Janeiro: Závěrečným bodem programu ve třetí den brazilské cesty papeže byla krátká návštěva nemocnice Františka z Asissi v Rio de Janeiru, kterou spravuje zdejší františkánská terciářská rodina. Ve zdejší kapli se papež setkal nejen se pracujícími zaměstnanci, františkány, členy zdejší komunity či pacienty, ale i s dalšími pečujícími o drogově závislé nebo rodiči a příbuznými pacientů.

Papeže nejprve přivítal arcibiskup Rio de Janeira Mons. Tempesta, který se ve svém pozdravu mj. zaměřil na otázku rozvoje lidství a podpory důstojnosti. Stejně jako další řečníci představil toto zařízení a popsal jeho úkoly. Zvláště zmínil otvírané centrum komplexní pomoci v péči o duševní zdraví. Zdůraznil, že zde denně personál přijímá trpícího Krista v léčených mladých lidech a klade důraz na pomoc těm nejpotřebnějším. Křesťanská pomoc narkomanům je tu pro ně, dle arcibiskupa Tempesty 'kontemplace tváří trpících lidí; v každém z nich vidí trpícího Krista.

Následně se slova ujali duchovní správce nemocnice a zdejší pacienti. Prvně jmenovaný např. popsal systém sítě pomoci závislým na drogách; vzpomenul ústřední téma papežské encykliky Deus Caritas Est či představil několika fázový program pomoci závislým a systém prevence. Rovněž zdůraznil, že dnes prezentované zařízení bude sloužit nejen komplexní péči, ale stane se rovněž centrem formace těch, kteří o tyto potřebné budou pečovat. Pacienti pak ve svých svědectvích nejen popsali svůj život se závislostí, ale i jejich cestu ven. Dávali najevo vděčnost nejen lidem z nemocnice, ale i papeži Františkovi, jehož návštěva je pro ně velkou životní událostí.

Papež František ve své promluvě na konci setkání hovořil v prvé řadě o životním poslání sv. Františka a trpících, kteří jsou obrazem trpícího Krista. Rovněž na tomto místě prosil o naději a nalezení smyslu života či vyzdvihl význam obětí potřebných. Všechny přítomné rovněž vyzval, aby se učili vnímat smysl oběti a byli vnímaví i nesobečtí.

V další části své řeči se také vyslovil proti liberalizaci užívání drog a zdůraznil potřebu řešit příčiny závislostí, ne jen jejich důsledky. Obrátil se i na přítomné pacienty: 'Ty sám jsi protagonista svého růstu. Musíš chtít sám jít k dobru. Věřte ale tomu, že v tom nikdy nejste sami; církev vám bude na blízku,' podotkl Svatý otec. 'Hleďte dopředu, tam je jiná budoucnost než v obrácení se k falešným idolům. Nenechme si ukradnout naději, nekraďme ji druhým a buďme její nositeli,' zdůraznil také.

Důležitým tématem byl i význam podobenství o milosrdném Samaritánovi pro dnešek. 'Věřím, že se zde konkrétně naplňuje podobenství o milosrdném Samaritánovi. Děkuji vám lékařům a pomocnému personálu. Je to služba prokázaná Kristu prostřednictvím pomoci těmto bratřím,' řekl k tomu papež.

Před modlitbou Otče náš a požehnáním ještě svou řeč zakončil povzbuzením: 'Chci vzkázat vám rodiče a příbuzní drogově závislých, že církev není vzdálena vaší námaze. Matka stojí po vašem boku když nesete kříž. Vkládám vás do její ochrany a žehnám vám.'

Ve čtvrtek 25. července Svatého otce čeká návštěva radnice v Riu; zde převezme klíče od města a požehná olympijskou vlajku. Odpoledne SELČ následuje návštěva komunity Varginha a vrcholem bude večerní oficiální zahájení papežského programu v rámci Světových dní mládeže na pláži Copacabana.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou