Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež kněžím a zasvěceným osobám: Je třeba jít z domu ven

Datum publikace27. 7. 2013, 16.58
TiskTisk

Svatý otec František dnes, v sobotu 27. července 2013, odpoledne (SELČ) celebroval v katedrále sv. Šebestiána (Rio de Janeiro) mši svatou při které promlouval především k biskupům, kněžím, řeholnicím a řeholníkům či seminaristům. Ve třech bodech při ní naznačil hlavní úkoly jejich služby. Ještě dnes večer (od 0.30 SELČ) jej čeká modlitební vigilie na pláži Copacabana, kam byl program přesunut pro přetrvávající nepřízeň počasí.

Rio de Janiero: V moderní katedrále sv. Šebestiána se dnes setkali především biskupové, kněží, řeholníci, řeholnice, seminaristé či jáhni z celé Brazílie; zástupci shromáždění 655 biskupů, 7000 kněží a 9000 řeholnic, řeholníků a seminaristů z celého světa, kteří se účastní Světových dní mládeže 2013. 

Úvodní přivítání patřilo i v hlavní katedrále arcidiecéze Rio de Janiero zdejšímu arcibiskupovi Mons. Tempestovi. Ten se na tomto místě mj. odkázal na dokument setkání z Aparecidy (V. konference biskupů Latinské Ameriky a Karibiku: CELAM), když přítomným připomněl: 'Chceme být učiteli i učedníky, a jako učedníci nyní chceme naslouchat Petrově nástupci'. 'Jsem si jist, že tato bohoslužba bude pro nás příležitostí k obnově a vyprošujme si zde požehnání do naší služby,' dodal k tomu.

První čtení z 13. kapitoly Skutků apoštolů odkazovalo na působení Pavla a Barnabáše; zabývají se otázkou, komu má být hlásáno Evangelium jako prvnímu. Po Žalmu 67 ('Ať chválí Hospodina všechny národy') následovalo evangelium z 16. kapitoly Markova evangelia.

Svatý otec František se ve své homilii věnoval především třem rozměrům duchovního povolání. Jsou jimi: 1) povolání Bohem, 2) povolání hlásat Evangelium, 3) povolání podporovat kulturu setkávání.

Povolání Bohem, dle papeže Františka,  spočívá především ve věrnosti Kristu, životu v modlitbě a adoraci i setkávání s potřebnými, které je třeba poznávat a objímat je, jakoby to byl Kristus (jedna z papežových stěžejních myšlenek prolínající se mnoha setkáními na této cestě). Nejen přítomným kněžím a zasvěceným osobám připomněl, že hledat Krista a sloužit mu mají i tak, že se budou vydávat do chudinských čtvrtí a favel. Odkazuje zde na slova Matky Terezy, která přikládá pomoci chudým stejný význam, jako když kněz jde k oltáři.

Při rozvinutí myšlenky povolání hlásat Evangelium začíná papež citátem 'Jděte do celého světa a hlásejte Evangelium' a vyzývá všechny biskupy, kněze, zasvěcené osoby i seminaristy, aby byli misionáři (i tato výzva je jedním ze silných ústředních bodů jeho cesty po Brazílii). Rovněž mají za úkol v tomto podporovat i věřící, mladé nevyjímaje. 'Prvním místem, kde je třeba evangelizovat, je jejich vlastní domov ...,' upřesňuje potom Svatý otec. Rovněž v této souvislosti připomíná význam formace mládeže.

Kněží a zasvěcené osoby mají pomáhat mladým obnovit radost z víry, vychovávat je v síle Ducha svatého v tom, aby věděli, že jsou milováni. 'Vysílejte je na cestu.  Nemůžeme zůstat uzavřeni v našich farnostech! (...) Musíme vyjít ze dveří ven, a hledat, hlásat a setkávat se,' vyzývá doslova papež František.

Ve třetím bodu homilie se věnuje výkladu pojmu kultura setkávání. Vidí ji jako boj proti dnes rozšířené kultuře odepisování druhých 'stojící na dvou moderních dogmatech: výkonnosti a pragmatismu', kde není místo pro chudé, staré, potřebné. 'Mějte odvahu žít proti této kultuře,' burcuje papež.

'Buďte služebníky společenství a kultury setkávání! Dovolte mi říci, že musíme být doslova posedlí touto věcí,' zdůrazňuje Svatý otec, když vysvětluje, proč je třeba jít proti proudu kultury výkonnosti, úspěšnosti a odpisu potřebných.

Závěrem promluvy ještě prosí Pannu Marii, aby duchovní učila, jak se setkávat a jak odolávat únavě z množství práce, která zabraňuje tomuto setkávání.

'Je třeba vyjít z domu ven!' To je dnešní zásadní papežův vzkaz nejen všem biskupům, kněžím, jáhnům, řeholnicím, řeholníkům a seminaristům.

Svatý otec František se nyní setkává s představiteli veřejného života a politiky, večer potom bude následovat zmíněná vigilie na pláži Copacabana, program Světových dní mládeže. O průběhu budeme informovat.

(Ilustrační foto: Dominik Novák)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou