Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Páteční program Svatého otce vyvrcholil křížovou cestou

Datum publikace27. 7. 2013, 3.00
TiskTisk

V pátek ve 23.00 hodin našeho času papeže přivítali všichni mladí účastníci Světových dní na pobožnosti křížové cesty, jejímž dějištěm se opět stala městská pláž Copacabana.

Zastavení Ježíšovy bolestné pouti ztvárnilo celkem 280 herců – třináct z nich podél přímořského korza na trase zhruba devíti set metrů, čtrnácté pak přímo na papežském podiu. Každé zastavení poukázalo na jedno z palčivých témat, dotýkajících se dnešní mládeže: misijní poslání, konverze, společenství, mladé matky, seminaristi, náboženství v obhajobě života, partnerský pár, utrpení žen, studenti, sociální sítě, mladí vězni a pastorace ve věznicích, terminální nemocní, smrt, mládež ve světě.

Texty rozjímání ke křížové cestě Svatý stolec schválil v lednu loňského roku, jejich autory jsou Otcové José Fernandes de Oliveira Zezinho a João Carlos Almeida Joãozinho. „O napsání meditací ke křížové cestě O. Zezinha požádal arcibiskup Orani. O. Zezinho je symbolem brazilské pastorace mládeže – lze říci, že právě on začal s mládeží v šedesátých a sedmdesátých letech komunikovat. Napsal také velmi známé pastorační texty. O. Zezinho pak utrpěl iktus, proto mne arcibiskup Ria požádal o pomoc. Trvalo nám asi měsíc, než jsme připravili meditace ke “Křížové cestě solidární mládeže”. Po schválení z Vatikánu jsme začali se scénickým ztvárněním, které nebylo vůbec jednoduché. Není snadné upoutat dva miliony lidí na přímořském pobřeží, aby následovaly kříž,“ uvedl pro Vatikánský rozhlas jeden ze spoluautorů meditací ke křížové cestě, O. Joãozinho.

Setkání s mladými delikventy

Páteční program Svatého Otce zahájila v půl osmé místního času soukromá mše svatá v rezidenci Sumaré. Papež František na ní pozval své spolubratry z komunity Tovaryšstva Ježíšova v Riu.

V dopoledních hodinách se pak Petrův nástupce odebral do parku Quinta da Boa Vista. Také tento pozemek byl původně jezuitským majetkem; po vypovězení řádu z Brazílie se vystřídali další vlastníci, až se stal městským parkem. Na jeho území se dnes rozkládá zoologická zahrada a Národní přírodovědné muzeum.

Městský park se v těchto dnech částečně stal „parkem smíření“ díky množství rozmístěných zpovědnic. Papež František chtěl pokračovat ve stopách Benedikta XVI., který při posledním setkání mládeže v Madridu poprvé v rámci Světových dní udělil několika mladým lidem svátost smíření. Petrův nástupce dnes dopoledne v parku vyzpovídal pět zástupců mládeže – tři mladíky a dvě dívky – ve třech jazycích – italsky, španělsky a portugalsky.

Další páteční zastávkou Svatého otce bylo arcibiskupství v Riu. Palác sv. Jáchyma byl postaven roku 1918 jako rezidence prvního riodejaneirského arcibiskupa, kard. Joaquima Arcoverdeho Cavalcantiho de Albuquerque a nese jméno jeho patrona. V budově arcibiskupství se papež setkal s pěticí mladých vězňů a jejich doprovodem. Tato část papežova programu se odehrála na jeho vlastní přání a bez přítomnosti sdělovacích prostředků, jak objasnil vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi: „Je to nevelké setkání s pouhou pěticí mladých lidí, ale podle mého názoru je již třetím gestem v rámci zvláštní pozornosti, kterou papež věnuje trpící mládeži. Ještě na palubě letadla cestou do Ria mi Svatý otec řekl, že mohu zveřejnit následující fakt: každé dva týdny telefonuje skupince mladých vězňů do Buenos Aires, k níž ho váže přátelství a se kterou zůstává v kontaktu. To vysvětluje, jaký význam papež přikládá vztahu s vězněnou mládeží. Dokládá jej také jeho návštěva římské věznice pro mladistvé, kde na Zelený čtvrtek slavil obřad umývání nohou.

Svatý otec dále v kapli arcibiskupství pozdravil místní řeholnice a poté za slunečného počasí vystoupil na balkón rezidence, odkud pronesl promluvu před polední modlitbou Anděl Páně. 'Modlitba Anděl Páně je překrásným výrazem lidové zbožnosti, které se v Brazílii říká Hodinka Panny Marie. Jde o jednoduchou ústní modlitbu, která se modlí třikrát denně – ráno, v poledne a při západu slunce – čímž udává rytmus našemu každodennímu životu. Jde ale také o modlitbu důležitou. Všechny vás proto vybízím, abyste se ji modlili. Připomíná nám zářnou událost, která proměnila lidské dějiny – událost Vtělení, jíž se Boží Syn stal člověkem v Ježíši z Nazareta,“ uvedl Svatý otec a pokračoval upomínkou na páteční památku svatých Jáchyma a Anny. Tento den se v Brazílii i jiných zemích slaví jako den prarodičů. „Prarodiče jsou velmi důležití v životě rodiny jako ti, kdo předávají ono bohatství lidskosti a víry, které je důležité pro každou lidskou společnost. Jsou důležití pro setkávání a dialog mezi generacemi, obzvláště uvnitř rodiny. (…)Tento vztah, tento dialog mezi generacemi je pokladem, který je třeba uchovávat a podporovat! Během těchto Světových dnů mládeže chtějí mladí lidé pozdravit své prarodiče. Zdraví je s láskou a děkují jim za svědectví jejich moudrosti, kterou nám nepřestávají nabízet.

 Zdroj: Rádio Vatikán

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou