Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež mladým: Buďte opravdovými atlety Krista!

Datum publikace28. 7. 2013, 3.55
TiskTisk

Předposlední den programu Světových dní mládeže 2013 v Rio de Janeiru byl završen večerní modlitební vigilií mladých se Svatým otcem Františkem na pláži Copacabana. Programu se zúčastnili i čeští poutníci v čele s kardinálem Dominikem Dukou a českobudějovickým světícím biskupem Pavlem Posádem. Po konci hlavního programu následují modlitby s komunitou z Taizé.

Rio de Janeiro: Večer předposledního dne světového setkání mladých katolíků byl ve znamení tradiční modlitební vigilie. Ta se v rámci letošního programu v Rio de Janeiru konala na netradičním místě: slavné pláži Copacabana.

Program byl postaven na třech pilířích, které byly tvořeny svědectvími mladých a promluvou Svatého otce, adorací Eucharistie a noční vigilií vedenou komunitou z Taizé.

První částí programu se prolínalo scénické ztvárnění příběhu o sv. Františkovi z Assisi, který odpovídá na boží výzvu: 'Františku, jdi a obnov můj dům ...'. Hudba a tanec se střídala se svědectvími mladých lidí z Brazílie, kteří měli zkušenost s drogou, problémy s rodiči, jsou upoutáni na vozík či se vydali na misie k indiánským kmenům. Vrcholem na konci příběhu potom byla promluva Svatého otce Františka.

Ten v navázal na výzvu sv. Františkovi k obnově božího domu, když upozorňuje na jeho postupné uvědomování si, co má vlastně ve skutečnosti dělat: nikoli stavět stavbu z cihel, ale dát se do služeb církvi a přičinit se mj. o to, aby se v ní lépe odrážela Kristova tvář. To papež pojí s osobní výzvou pro každého přítomného, když ho vybízí k misijní činnosti: 'Moji drazí, Pán vás potřebuje'.

Papež ve své promluvě dále pracuje se třemi obrazy (opět typický prvek přítomný v papežských promluvách a homiliích při této brazilské cestě) charakteristickými pro pole víry, které nám pomáhají být učedníky a misionáři: 1) pole, kde se zasévá, 2) pole jako cvičiště, 3) pole jako staveniště.

Při rozvíjení prvního obrazu se papež František zaměřil především na podobenství o rozsévači. Přirovnává nás k poli víry, na které Kristus zasévá semeno slova a klade všem otázku k sebereflexi:  'Jaké semeno jsem? Jakým semenem chci být?' Mladé vyzval, aby byli dobrou půdou a chtěli být křesťany opravdovými a autentickými.

Ve druhém obraze papež přirovnává víru ke sportu, konkrétně fotbalu, což zejm. brazilská část poutníků doprovodila potleskem. 'Ježíš chce, abychom ho následovali a byli součástí jeho týmu,' pokračuje v přirovnání Svatý otec a připomíná, že dobrý křesťan musí, stejně jako sportovec, trénovat, zachovávat určitý režim, být střídmý. Podstatu ale vidí v něčem jiném, než je sportovní trénink a soupeření: 'Ježíš nám nabízí něco většího než světový pohár,' dodává.

Papež v rámci 'tréninku'  vybízí především k modlitbě, přijímání svátostí a pomoci druhým. 'Buďte opravdovými atlety Krista,' uzavírá toto téma jasnou výzvou.

Třetí pilíř promluvy je věnován stavbě lepšího světa. Svatý otec zde připomněl, že 'v Ježíšově církvi jsme živými kameny a Ježíš chce, aby jeho živá církev byla tak velká, aby pojmula všechny národy.' Máme tedy i my být budovateli této církve.

Papež se ptá: Odkud ale začít budovat lepší svět? A odpovídá: 'Vy jste protagonisté změny, na vás záleží budoucnost.' Vyzývá k tomu, aby mladí překonali sociální i politickou nejistotu a nezříkali se života. Znovu zde připomíná: 'Buďte atlety Krista!' a přidává výrok Matky Terezy, kdy se jí ptali: 'Co je potřeba změnit v církvi?' A ona odpovídá: 'Ty a já'. Svatý otec potom téma uzavírá: 'Církev se změní skrze mne, když se změním ve svém srdci.'

Druhou část programu následně zahajuje tichá modlitba před Nejsvětější svátostí, následovaná mj. prosbami a díky v různých světových jazycích. Konec večera patří modlitbě Salve Regina.

Neděli prožijí účastníci setkání mj. při dopolední mši svaté na stejném místě jako byla noční vigilie, Svatý otec se potom ještě setká s dobrovolníky podílejícími se na přípravě a organizaci setkání. Ve 23.30 SELČ by měl na mezinárodním letišti v Rio de Janeiro začít závěrečný ceremoniál před odletem papeže do Itálie.

(ilustrační foto: Dominik Novák)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou