Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V roce 2016 se mladí setkají v Krakově

Datum publikace28. 7. 2013, 19.27
TiskTisk

Nedělní bohoslužbou na pláži Copacabana, kterou před téměř dvěma milióny poutníků sloužil papež František, vyvrcholily letošní Světové dny mládeže. Svatý otec na závěr bohoslužby oznámil i místo příštích SDM: v roce 2016 se mladí setkají v polském Krakově.

„Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky,“ připomenul na začátku své homilie papež František motto letošního Světového setkání mládeže a dodal: „Ježíš nás volá, abychom se stali učedníky v jeho misijním poslání.“ Shrnul pak poselství vyslechnutého evangelia do věty „Jděte, nebojte se a služte,“ aby se poté věnoval rozboru jednotlivých jejích částí.

„Během uplynulých dní v Riu jste mohli prožívat nádherné zážitky při setkání s Ježíšem společně s druhými lidmi a cítit radost z víry. Zkušenost z tohoto setkání však nesmí zůstat uzamčena ve vašem osobním životě či v malých skupinách vašich farností, hnutí či společenství. Bylo by to jako nedopřát silně hořícímu plameni dostatek kyslíku,“ upozornil Svatý otec přítomné mladí lidi. Sdílení této zkušenosti a svědectví o víře je podle něj úkolem svěřeným celé církvi, tedy každému člověku, a zároveň úkolem vyplývajícím z Boží lásky. „A kam nás Ježíš posílá? V tom neexistují žádné hranice ani žádná omezení, posílá nás všude,“ vysvětlil papež a dodal: „Evangelium je pro každého.“ Dodal pak, že jeho zvláštním přáním je, aby tato slova Kristova misijního příkazu zněla zvláště v mladých lidech z Latinské Ameriky. „Církev vás potřebuje, potřebuje vaše nadšení a tvořivost i radost, která je pro vás tak typická,“ řekl Svatý otec a připomenul příklad apoštola Brazílie, blahoslaveného José de Anchiety, který se stal misionářem v 19 letech.

Papež se pak věnoval druhé části zmíněné věty, slovům „nebojte se“, a připomenul mladým posluchačům slova z prvního čtení této mše, v němž Bůh říká proroku Jeremiášovi: „Neboj se… neboť já jsem s tebou, abych tě vysvobodil.“ Řekl poté: „Když jdeme hlásat Krista, kráčí on před námi a vede nás… Nikdy nás nenechá samotné, nikdy vás neopustí!“ Pozornost posluchačů pak Svatý otec obrátil také k dalšímu aspektu Kristova příkazu, a sice k množnému číslu misijního poslání. „Jsme posláni společně,“ řekl papež a dodal: „Čelíme-li nesnázím společně, pak jsme silní a nacházíme zdroje, o jejichž existenci jsme neměli tušení.“ Poté se Svatý otec obrátil i k přítomným kněžím a řekl jim: „Přišli jste sem jako doprovod těchto mladých lidí… To je však jen jedna etapa. Nepřestávejte je velkoryse a radostně doprovázet a pomáhejte jim, aby se aktivně zapojovali do života církve. Nikdy nedovolte, aby se cítili osamoceni!“

Ve třetí části své homilie se pak papež František věnoval výzvě „služte“ a řekl posluchačům: „Evangelizovat znamená vydávat osobní svědectví o Boží lásce a překonávat přitom vlastní sobectví, znamená to sloužit mytím nohou svých bratří, jak to činil i Ježíš.“ V závěru pak Svatý otec znovu vyzval mladé lidi, aby vydávali svědectví o Kristově evangeliu a připomenul jim: „Spoléhá na vás Ježíš Kristus, spoléhá na vás církev a spoléhá na vás také papež! Kéž vás svou něžností provází také Maria, Matka Ježíšova a Matka naše.“

Před modlitbou Anděl Páně, která bohoslužbu uzavřela, předal Svatý otec skupince mladých lidí sošky Krista Vykupitele, jako symbol jejich misijního poslání a oznámil místo příštích Světových dnů mládeže. V roce 2016 se mladí z celého světa sjedou do polského Krakova.

V rámci nedělního programu ještě ve 22.30 SELČ papež přijme dobrovolníky, kteří pomáhali s přípravou a realizací sektání a od 23.30 SELČ proběhne závěrečný ceremoniál na mezinárodním letišti v Riu de Janeiro.

Přílet Svatého otce Františka do Říma se očekává v pondělí 29. července, 11.30 hod.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou