Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Diecézní muzeum v Brně pomáhá oživit Svatý kopeček

Datum publikace29. 7. 2013, 17.03
TiskTisk

Kaple sv. Šebestiána na Svatém kopečku v Mikulově, která byla vybudována v letech 1623-1630, patří k významným sakrálním památkám brněnské diecéze. K očekávanému zpřístupnění této památky veřejnosti pomáhá Diecézní muzeum v Brně instalací výstavy Zázračná Madona v brněnské diecézi – Panna Maria, Prostřednice všech milostí.

Mikulov: Kaple sv. Šebestiána na Svatém kopečku v Mikulově, která byla vybudována v letech 1623-1630, patří k významným sakrálním památkám brněnské diecéze. Její stavbu ke cti sv. Šebestiána, sv. Rocha a sv. Karla Boromejského inicioval v roce 1622 jako poděkování za překonání morové epidemie na Mikulovsku kardinál František Dietrichstein.

V letošním roce, kdy si připomínáme 390 let od posvěcení a položení základního kamene kaple (2.července 1623), přispívá k očekávanému zpřístupnění této památky veřejnosti Diecézní muzeum v Brně instalací výstavy Zázračná Madona v brněnské diecézi – Panna Maria, Prostřednice všech milostí. Výstava se věnuje především významným poutním vyobrazením Madony v brněnské diecézi, jako je Černá Madona Loretánská z Mikulova, Stará Matka Boží ze Žarošic a Panna Maria Svatotomská - ochránkyně města Brna.

Instalace osvětluje návštěvníkům nejen historické skutečnosti vzniku výše uvedených poutních míst, ale i souvislosti svatolukášské legendy o původu zobrazování Panny Marie a dějinné souvztažnosti úcty k Panně Marii. Dále výstava informuje o uměleckohistorické problematice zobrazení Panny Marie se zaměřením na motiv Madony. Tematické texty o typologickém rozlišením vyobrazení Panny Marie pak hledají adekvátní příklady v mariánských poutních místech brněnské diecéze, která jsou pro potřebu výstavy zakreslena do přehledně uspořádané mapy. Návštěvníci se též mohou na několika ukázkách přesvědčit o neustálé aktuálnosti mariánského tématu pro výtvarné umění 20. století.

Skrze uvedené citáty významných osobností dneška i minulosti je zájemcům nabídnut prostor k hlubšímu zamyšlení a rozjímání nad vybraným tématem výstavy, k čemuž vybízí i ojedinělý prostor kaple sv. Šebestiána na Svatém kopečku.

Otevřeno je zde v době letních prázdnin v sobotu od 9.00 do 17.00 hodin, v neděli potom od 9.00 do 13.00 hodin.

Více na http://brno.biskupstvi.cz/petrov/.

(Mgr. Martin Motyčka, Diecézní muzeum v Brně)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou