Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Blahořečení P. Toufara: postulátorem bude Tomáš Petráček, hradecký univerzitní kaplan

Datum publikace1. 8. 2013, 18.16
TiskTisk

Proces beatifikace se pomalu rozbíhá, podklady bude shromažďovat hradecký univerzitní kaplan, historik a vysokoškolský pedagog.

Postulátorem kauzy blahořečení P. Josefa Toufara jmenoval biskup Jan Vokál doc. Tomáše Petráčka, hradeckého univerzitního kaplana a vedoucího katedry kulturních a náboženských studií Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Proces Toufarova blahořečení, který královéhradecký biskup inicioval, se pomalu rozbíhá, jednomyslně s ním souhlasili všichni čeští biskupové, kardinál Dominik Duka případ v červenci oficiálně předal královéhradecké diecézi, kde P. Toufar působil. Jinak by proces musel začít v Praze, kde Toufar v roce 1950 po převozu do nemocnice zemřel.

P. Josef Toufar byl brutálně utýrán v komunistickém žaláři, kam ho unesla tajná policie po takzvaném číhošťském zázraku, kdy se v Toufarově kostele při nedělní Mši svaté záhadně rozhýbal kříž na oltáři. V době, kdy se režim pokoušel oslabit vliv církve ve společnosti, chtěli jeho představitelé této události využít k zahájení politických procesů s duchovními. Ve snaze získat od P. Toufara nepravdivé doznání, že zázrak na popoud Vatikánu zinscenoval, ho vyšetřovatelé ubili k smrti a neposkytli mu pomoc při doprovodných zdravotních potížích.

Úkolem postulátora je především shromáždit všechny potřebné podklady pro blahořečení. Ty se po završení procesu v diecézi posílají do Říma. 

Doc. Tomáš Petráček se narodil v roce 1972, absolvoval gymnázium v Hořicích, vystudoval historii, etnologii a hospodářské a sociální dějiny na pražské filosofické fakultě, pokračoval na pražské teologické fakultě a na teologické fakultě ve Fribourgu. Kněžské svěcení přijal v září roku 2005.

V roce 2008 získal doktorát z teologie v Olomouci, absolvoval také několik zahraničních stáží ve Francii či Německu. Od roku 2007 je kaplanem Akademické duchovní služby v Hradci Králové a vedoucím katedry kulturních a náboženských studií. Vyučuje také na pražské teologické fakultě.

Je autorem mnoha knih a publikací. Jeho kniha Bible a moderní kritika získala na začátku letošního roku třetí místo v anketě Kniha roku Katolického týdeníku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou