Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ostatky mučedníka A. Zgarbíka budou přeneseny

Datum publikace5. 8. 2013, 16.06
TiskTisk

Na konci srpna si připomeneme 100. výročí od narození jednoho z nejvýznamnějších českých mučedníků z doby komunismu, někdejšího jezuitského viceprovinciála Antonína Zgarbíka. Při té příležitosti budou přeneseny jeho tělesné ostatky z rodných Jankovic a 25. srpna 2013 budou uloženy na místním hřbitově.

Velehrad: Slavností bohoslužbě bude na Velehradě od 15 hodin předsedat představený české jezuitské provincie Josef Stuchlý. Promluvy se zhostí prof. Ludvík Armbruster, který otce Zgarbíka sám osobně znal.

P. Antonín Zgarbík se narodil 27. srpna 1913 v Jankovicích nedaleko Velehradu. Absolvoval velehradské gymnázim, na kterém se setkal s jezuity a v roce 1930 vstoupil do jejich řádového noviciátu. Následovala studia filosofie v Lublinu a teologie v holandském v Maastrichtu. Teologii musel kvůli válečné hrozbě dokončit v Praze a v roce 1940 přijal v brněnské katedrále kněžské svěcení.

Poté působil jako socius novicmistra a v roce 1944 se stal představeným pražské komunity. Brzy však byl nacisty zatčen, odsouzen a deportován do Terezína. Po svém návratu se krátce zdržel v Praze, ale brzy odešel na Velehrad, kde se stal magistrem noviců. Také zastával funkci rektora koleje při brněnském gymnáziu, odkud byl při likvidaci mužským klášterů komunistickým režimem v dubnu 1950 odvezen do internačního tábora v Želivě. Předtím ho ještě tehdejší provinciál František Šilhan stačil jmenovat viceprovinciálem. Po zrušení želivského tábora v roce 1956 byl otec Zgarbík spolu s ostatními převezen do kláštera v Králíkách. Tam byl v říjnu 1959 zatčen na základě vykonstruovaného obvinění z řízení „ilegální řádové činnosti“. V monstrprocesu spolu s dalšími členy jezuitského řádu byl 7. března 1960 odsouzen za velezradu k 16 letům tvrdého žaláře.

Vězněn byl střídavě na Mírově a ve Valdicích. Během této doby dostal zápal plic, a protože mu nebyla poskytnuta dostatečná lékařská pomoc, nemoc se spojila s těžkým astmatem. Po dlouhém naléhání jeho rodné sestry a jejích opakovaných urgencích na nejvyšších místech mu byl přerušen trest na dobu jednoho roku. Po uplynutí této doby se však musel na Mírov vrátit, a brzy nato byl přeložen do Valdic, kde 22. ledna 1965 zemřel.

Pohřeb na Velehradě byl úmyslně na poslední chvíli zakázán, a tak byl P. Zgarbík 29. ledna pochován v rodných Jankovicích. Odtud budou tělesné ostatky Antonína Zgarbíka za účasti rodiny a řádových spolubratří přeneseny na Velehrad teprve nyní, po mnoha letech.

Více: www.jesuit.cz.

(Zdroj: Jan Regner SJ)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou