Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pouť tří národů na Trojmezí u Hrčavy s účastí tří biskupů

Datum publikace21. 8. 2013, 17.31
TiskTisk

V sobotu 24. srpna 2013 se vydají věřící ze tří sousedních zemí na Trojmezí, aby zde společně prožili mši svatou. Společně s poutníky z Česka, Slovenska a Polska přicházejí také jejich biskupové.

Trojmezí: Biskup František Václav Lobkowicz se na pouť tří národů vydá od kostela sv. Cyrila a Metoděje v Hrčavě. Procesí z Hrčavy vychází v 8.30 hodin a mše svatá na Trojmezí začíná v 10.00 hodin. Z Jablunkova vyjíždí autobusy na Hrčavu v 8.00 hodin z místního autobusového stanoviště.

Dva dny před samotnou poutí se v obci Javorzynka-Zapasieki setkají v místním rekolekčním domě mladí ze tří sousedních zemí. Prostřednictvím workshopů se účastníci setkání seznámí s tradiční kulturou sousedů. „Mladí ze žilinské diecéze si připravili workshop drátkování,“ uvedl mluvčí biskupství v Žilině P. Zdeno Pupík. Další tvořivé dílny se zaměří na korálkování, vyšívání křížkovým stehem a řezbářství. Program pro mládež koordinuje řádová sestra Teresa Bilyk CSSF, která stojí za iniciativou vybudování duchovního centra ve tvaru Noemovy archy na polské straně Trojmezí.

Tradice poutí vznikla před pět lety po vzniku nové žilinské diecéze. Iniciátorem společné pouti Čechů, Slováků a Poláků se stal žilinský biskup Tomáš Gális. Poutní slavnosti se tradičně účastní biskupové všech tří sousedních zemí. 

S poutníky bielsko-żywiecke diecéze připutuje pomocný biskup Piotr Greger, potvrzena je i účast žilinského biskupa Tomáše Gálise. Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz bude letos poutníkům kázat.

Duchovní akce nabízí možnost společného setkání nejen při mši svaté, ale i během následujícího kulturního programu. Poutníci mají k dispozici stánky s občerstvením na české straně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou