Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Parolin novým státním sekretářem

Datum publikace31. 8. 2013, 14.47
TiskTisk

Arcibiskup Pietro Parolin bude novým vatikánským státním sekretářem. Informaci dnes přinesly oficiální vatikánské zdroje. Ve funkci nahradí kardinála Tarsicia Bertoneho. Ten ale v úřadu ještě zůstává do 15. října 2013.

Vatikán: Svatý otec František dnes dle kanonického práva (kánon 354 Kodexu kanonického práva) přijal rezignaci J. E. kardinála Tarsicia Bertoneho, dosavadního státního sekretáře Vatikánu. Zároveň jej ale požádal o to, aby ve své funkci ještě setrval do 15. října 2013, kdy úřad předá svému nástupci.

Papež při této příležitosti poděkoval T. Bertonemu za jeho službu pro Svatý stolec.

Mons. Pietro Parolin se narodil 17. ledna 1955 ve Schiavonu (Vicenza). Na kněze byl vysvěcen v roce 1980, aby potom působil v italské diecézi Vicenza.  Ve stejném roce také začíná postgraduální studium kanonického práva a diplomacie. Biskupské svěcení přijal v roce 2009. Patří mezi přední znalce v oboru kanonického práva.

Ve vatikánských diplomatických službách působí již od roku 1986; na nunciaturách v Nigérii či Mexiku, v Římě měl potom na starosti oblast Španělska, Andorry, Itálie a San Marina. V letech 2002-2009 potom pracoval v římském Státním sekretariátu (vatikánský podsekretář pro vztahy se státy). Následně byl Benediktem XVI. jmenován apoštolským nunciem ve Venezuele.

(Zdroj: www.news.va)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou