Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež František vyhlásil 7. září dnem modliteb a půstu za mír

Datum publikace2. 9. 2013, 16.04
TiskTisk

Během nedělní modlitby Anděl Páně vyzval papež František k  mírovému řešení konfliktu v Sýrii. Současně vyhlásil na 7. září 2013 den modliteb a půstu za mír v Sýrii, na Blízkém východě a na celém světě. Po celém světě se mají v tento den konat modlitební shromáždění.

Vatikán: „Mé srdce je hluboce zraněno tím, co se děje v Sýrii, a souží ho dramatický vývoj, který se rýsuje. Kolik utrpení, kolik zničení, kolik bolestí přineslo a stále s sebou nese použití zbraní v této zmučené zemi,“ prohlásil v neobvykle emotivním vystoupení papež František.

Na náměstí svatého Petra ve Vatikánu současně varoval před vojenským řešením konfliktu a vyzval zúčastněné strany k diplomatickému řešení: „Válka volá po válce, násilí volá po násilí. S celou svou silou žádám strany konfliktu, aby naslouchaly hlasu svého svědomí, neuzavíraly se do vlastních zájmů, ale dívaly se na druhého jako na bratra a s odvahou a rozhodností nastoupily na cestu setkávání a vyjednávání“.

Římský biskup současně vyhlásil na 7. září den modliteb a postu za mír. Ve Vatikánu se bude konat od 19 hodin modlitební vigilie. Místní církve mají podle Františka uspořádat liturgickou modlitbu s úmyslem za mír v Sýrii a na celém světě. Způsobem jim vlastním se mohou připojit i nekatoličtí křesťané, příslušníci jiných náboženství i nevěřící. „Lidstvo potřebuje vidět tato gesta míru a slyšet slova naděje a pokoje,“ uvedl papež František.

Konflikt v Sýrii si podle OSN vyžádal více než 100 tisíc obětí. V návaznosti na chemický útok, k němuž došlo 21. srpna, ohlásil americký prezident Barack Obama úmysl vojensky zaútočit na Sýrii.

(Zdroj: www.vatican.va; autor: Ondřej Mléčka)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou