Lupa
Obsah Obsah
Portál

Výzva ČBK ke dni modliteb a postu za Sýrii

Datum publikace3. 9. 2013, 15.40
TiskTisk

Papež František vyzval svět k postu a modlitbám za mírové řešení konfliktu v Sýrii. Pro tuto sobotní událost vydává Česká biskupská konference, prostřednictvím svého místopředsedy, následující výzvu. Text uveřejňujeme v plném znění.

Drazí bratři a sestry,

Svatý otec František před nedělní modlitbou Anděl Páně ostře odsoudil válečné násilí a užití chemických zbraní v Sýrii. Všechny strany konfliktu i mezinárodní společenství vyzval k dialogu a mírovému jednání. Odmítl užití zbraní.

Obrátil se k celé církvi a všem lidem dobré vůle s mocnou a naléhavou výzvou, v níž opakuje: ne kultura konfliktu, ale kultura setkání a dialogu je jedinou cestou k míru.

Věřící celého světa vyzval k postu a modlitbě. Prohlásil: Proto jsem se rozhodl na den 7. září, který předchází slavnosti Narození Panny Marie, Královny míru, vyhlásit pro celou církev den postu a modlitby za mír v Sýrii, na Blízkém východě a na celém světě.

7. září od 19 do 24h se tady, na náměstí sv. Petra, sejdeme k modlitbě a v duchu pokání, abychom prosili Boha o tento velký dar pro milovaný syrský národ a za odstranění všech konfliktních situací a projevů násilí ve světě. Lidstvo potřebuje vidět gesta pokoje a slyšet slova naděje a míru! Všechny místní církve prosím, aby kromě účasti na tomto postním dnu zorganizovaly bohoslužbu na tento úmysl.
Připojme se sobotním postem a modlitbou k papeži Františkovi všichni, kteří se o této výzvě dozvíme a v nedělních přímluvách:

Prosme Marii, aby nám pomohla odpovědět na násilí, konflikt a válku silou dialogu, smíření a lásky. Ona je Matkou. Kéž nám pomůže dosáhnout míru. Všichni jsme její děti. Pomoz nám Maria překonat tento obtížný moment a zasazovat se denně a v každém prostředí o budování skutečné kultury setkávání a pokoje. Maria, Královno míru, oroduj za nás!

 

Jménem České biskupské konference

arcibiskup Jan Graubner, místopředseda

2013-09-02

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou