Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Program cesty papeže Františka do Assisi

Datum publikace4. 9. 2013, 10.25
TiskTisk

V italském městečku Assisi byl zveřejněn program pastorační cesty papeže Františka, která se uskuteční 4. října 2013. Římský biskup zde navštíví místa spojená se životem sv. Františka z Assisi, jehož jméno si zvolil, a setká se s místními obyvateli, včetně chudých. Během dne pozdraví i představené tří hlavních větví františkánského řádu – františkánů, kapucínů a minoritů.

Vatikán: Pastorační cesta začne v 7.45, kdy helikoptéra s papežem Františkem dosedne na sportovní hřiště dětského rehabilitačního centra Istituto Serafico Assisi. V přilehlém kostele proběhne setkání s postiženými a nemocnými dětmi z institutu.

V kostele San Damiano, místě obrácení sv. Františka z Assisi, se Svatý otec soukromě pomodlí a pozdraví s místní komunitou františkánů doprovázenou představeným řádu Michaelem Perrym. V biskupském paláci, kde se sv. Františkek z Assisi symbolicky svlékl a zřekl se pozemských věcí, se papež setká s chudými lidmi, klienty místní Charity. Následně zavítá do přilehlého kostela Santa Maria Maggiore, kde jej bude čekat představený řádu kapucínů, Mauro Jöhri.

Představený minoritů Marco Tasca pozdraví římského biskupa u baziliky sv. Františka. Zde také proběhne v 11.00 hodin mše svatá pod širým nebem. Papež následně poobědvá v nízkoprahovém centru Charity poblíž vlakové stanice v městečku Santa Maria degli Angeli.

Odpoledne se přesune do kláštera Eremo delle Carceri, místa, kde se sv. František modlíval v době svého obrácení. V katedrále sv. Rufina bude následovat setkání s kněžími a zasvěcenými osobami. Poté papež František uctí tělo sv. Kláry a navštíví komunitu klarisek.

V 17.30 se pomodlí v kostele, u něhož byl založen františkánský řád, tzv. Porciunkuli. Na náměstí před chrámem bude následovat setkání s mladými lidmi.

Návrat do Vatikánu je naplánovaný na 20. hodinu.

Podrobný program

7.45 Přílet na sportovní hřiště dětského rehabilitačního centra Istituto Serafico Assisi.

8.00 Přilehlý kostel institutu, Assisi. Setkání s postiženými a nemocnými dětmi z rehabilitačního centra.

9.00 Kostel sv. Damiána, Assisi. Soukromá modlitba, setkání s místní komunitou františkánů doprovázenou jejich generálním představeným Michaelem Perrym.

9.30 Biskupský palác, místnost „svléknutí sv. Františka“, Assisi. Setkání s chudými lidmi, klienty místní Charity.

10.00 Kostel Santa Maria Maggiore, Assisi. Setkání s generálním představeným kapucínů, Maurem Jöhrim.

10.20 Bazilika sv. Františka, Assisi. Setkání s generálním představeným minoritů Marcem Tascou, soukromá modlitba u hrobu sv. Františka.

11.00 Náměstí před bazilikou sv. Františka, Assisi. Mše svatá.

13.00 Nízkoprahové centrum Charity, Santa Maria degli Angeli. Oběd s chudými.

14.30 Klášter Eremo delle Carceri. Setkání s řeholní komunitou, modlitba.

15.15 Katedrála sv. Rufina, Assisi. Setkání s kněžími a zasvěcenými osobami.

16.15 Bazilika sv. Kláry, Assisi. Uctění těla sv. Kláry, modlitba před tzv. křížem sv. Damiána, setkání s klariskami.

17.30 Porciunkule, Santa Maria degli Angeli. Modlitba.

17.45 Náměstí před bazilikou v Santa Maria degli Angeli. Setkání s mladými lidmi.

18.45 Rivotorto. Návštěva místní řeholní komunity, prohlídka chýše sv. Františka.

20.00 Návrat do Vatikánu.

(Zdroj: Zdroj je Prefektura papežského domu, www.news.va; autor: Ondřej Mléčka)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou