Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Náboženští představitelé se připojují ke dni modliteb za mír

Datum publikace5. 9. 2013, 14.17
TiskTisk

Představitelé východních katolíků, nekatolických křesťanských církví i islámu vyjádřili svou podporu dni modliteb a postu za mír v Sýrii, který vyhlásil papež František na sobotu 7. září 2013.

Blízký východ: „Ať řetěz nasazení za mír spojí všechny lidi dobré vůle! Je to má naléhavá výzva, s kterou se obracím na katolickou církev, ale kterou rozšiřuji i na křesťany jiných vyznání, na lidi všech náboženství i na ty bratry a sestry, kteří nevěří,“ prohlásil papež František během nedělní modlitby Anděl Páně. Téměř okamžitá odpověď přišla z Damašku od patriarchy melchitské řeckokatolické církve: „Všechny syrské církve jsou v sobotu vyzvány, aby spojily síly a přijali věřící od 19 hodin do půlnoci a umožnily jim zpívat a modlit se za mír,“ uvedl pro deník Tempi patriarcha Gregorius III. Laham. Podobně Řecký pravoslavný patriarcha Antiochie Youhanna X Yagizi vyjádřil svou „hlubokou útěchu nad papežovou výzvou“ a vybídnul svá společenství k účasti. Slova podpory vyjádřil i arcibiskup syrské pravoslavné církve Eustathius Matta Roham: „Naše společná modlitba je nutná, aby mír mohl zvítězit“.

K papežově výzvě, která byla vysílaná na hlavních arabských televizních kanálech, se připojili i zástupci islámu. Velký syrský muftí, tedy nejvyšší představitel tamějšího sunnitského islámu, vyjádřil touhu stát vedle papeže na svatopetrském náměstí během sobotního setkání. „Mějme nadále ruce spojené při šíření míru a bezpečí pro všechny národy, v rozporu s extremisty a s rozdělením založeném na náboženském vyznání nebo příslušnosti k etniku. Pokračujme na naší cestě po stopách proroků, svatých, spravedlivých a lidí dobré vůle,“ píše mimo jiné Ahmad Badreddin Hassou v listu adresovaném přímo papeži Františkovi.

Podle sunnitského intelektuála Ridwana Al-Sayyida, šéfredaktora časopisu Al-Ijtihâd, se k akci připojí i mnozí muslimové v sousedním Libanonu. V rozhovoru pro agenturu Asia News Al-Sayyida uvedl, že  „muslimové jsou vděční papeži za jeho nasazení pro mír“.

Kvůli syrské krizi papež František ve čtvrtek 5. září 2013 svolal i velvyslance při Svatém stolci. Cílem setkání bylo vysvětlení smyslu sobotního dne. Ve čtvrtek se Svatý otec též setkal s představitelem syrsko-malankarské pravoslavné církve Moranem Baselioem Marthomem Paulosem II.

(zdroj: http://vaticaninsider.lastampa.it/, www.agensir.it

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou