Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Den Charity představí služby pro lidi v nouzi

Datum publikace6. 9. 2013, 17.36
TiskTisk

Dny otevřených dveří, výstavy a prezentace, hudební vystoupení nebo divadelní představení pro děti i dospělé, ale také děkovné bohoslužby či další akce pro širokou veřejnost. Taková je nabídka tradiční kampaně Den Charity, která zejména koncem září proběhne na mnoha místech ČR.

Jednotlivé akce se konají podle místních podmínek kolem svátku sv. Vincence z Pauly (27. září), patrona charitních zařízení. Oslava Dne Charity není spojena s žádnou finanční sbírkou. „Touto kampaní chceme veřejnosti představit celou škálu poskytovaných služeb, ale také lidem nabídnout vzájemná setkávání a různé kulturní zážitky,“ říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Nápad představit široké veřejnosti nabídku charitních služeb vznikl v roce 2004 na jižní Moravě, postupně se přidávaly další oblasti. Dnes již akce k tomuto svátku pořádají desítky místních složek Charity ČR v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. První akce této kampaně se konají na počátku září a na některých místech potrvají až do října (podrobný program naleznete zde).

Při příležitosti Dne Charity budou tradičně uděleny Ceny Charity ČR za rozvoj charitního díla. Toto ocenění je udělováno od roku 2008 a letos ho obdrží 25. září v Praze z rukou prezidenta Charity ČR biskupa Pavla Posáda a ředitele Charity ČR Lukáše Curyla celkem devět zaměstnanců a dobrovolníků. Budou oceněni za svoji obětavou práci, příkladné činy či dlouhodobou podporou některé z místních Charit.

Tímto aktem chceme morálně ocenit jejich přínos pro charitní dílo a povzbudit je, ale také vyzdvihnout jejich příklad pro ostatní,“ říká Lukáš Curylo.

Sv. Vincenc z Pauly (žil v letech 1581–1660) byl katolický kněz, který zasvětil život práci pro chudé. Za válek 1648–53 např. zorganizoval rozsáhlou pomoc pro zpustošené kraje; pomocí tištěných letáků se zprávami o utrpení zbídačeného obyvatelstva shromáždil v Paříži finanční milodary. Za ně byly nakoupeny potraviny či šaty a prostřednictvím misionářů rozdávány chudým v postižených oblastech. Vincenc založil řadu charitativní organizací - Kongregaci dcer křesťanské lásky (s Louisou de Marillac, která byla později rovněž svatořečena) a Kongregaci kněží misionářů (lazaristé). V roce 1729 byl vyhlášen za blahoslaveného, v roce 1737 za svatého, jeho památku si katolická církev připomíná 27. září.

Česká biskupská konference na svém 71. plenárním zasedání v lednu 2008 vyhlásila toto datum jako Den charity a doporučila jeho slavení.

Podrobnosti o Ceně Charity hledejte zde.

(zdroj: Jan Oulík, Charita ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou